Földrengések szigete

2000.06.18. 16:27
Helyi idő szerint 15 óra 40 perckor, miközben az izlandi nép az egész országban 1944-ben kikialtott függetlenségét ünnepelte (és amikor Románia beleremegett az utolsó perc után kapott fejesgólba), a "NAGY KOMBINÁTOR" megrázta magát, megindult a föld és az ünneplesnek vége lett.
A hegyekből oriási kövek gurultak le
Reykjaviktól 88 kilométerre délkeletre (a tájekozottabbaknak Arnestől 9 km-re ,délre) 5,5 - 6 erősségű (Richter skála szerint) lökések rázták meg a környéket. A rengeseket Reykjavikban is érezték (A feleségem egy koncerten érezte először, ami gyorsan felbeszakadt, majd a szállásukon, ami a harmadik emeleten volt, tehát nagyon nem volt kellemes). Személyi sérülések néhol történtek, de nem életveszélyesek. (néhányan ijedtükben futásnak eredtek, és lábukat törtek)

Az epicentrum környékén jelentős az anyagi kár, házak falai, utak repedtek meg. Van egy üveggyár ahol nem maradt egy raklapnyi ép üvegtábla sem. A lakások belseje ugy néz ki, mint Marci fiunk szobája (szóval leirhatatlan rendetlenség)

A hegyekből oriási kövek gurultak le, és elzárták az utakat. Tényleg csoda, hogy ezektől senki nem serült meg. Óvatosságból több déli utat és hidat lezártak a forgalom elől. Utórengések várhatok.