Németek építették Stonehenge-et?

2003.02.11. 15:19
Legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy a titokzatos Stonehenge oszlopait a a mai Svájc, Ausztria vagy Németország területéről bevándoroltak emelték. Egy brit napilap szerint az is elképzelhető, hogy Stonehenge-ben az Oktoberfest korai verziója zajlott.
A legújabb ismeretek szerint lehetséges, hogy Stonehenge, a bronzkori Anglia és egyben Európa legnagyobb történelem előtti kőemléke Salisbury közelében a mai Svájc, Ausztria vagy Németország alpesi területéről bevándoroltak irányításával született meg. "Olyan sokk ez az angolok nemzeti büszkeségére, mintha kiderülne, hogy az első krikett játékosok bőrnadrágot viseltek és sült kolbászt ettek teájukhoz" - panaszkodott kedden a Daily Express nevű brit lap. A lap "It's Steinhenge" címmel közölt cikket. A Steinhenge német megfeleloje az angol Stonehenge-nek.

Árulkodó leletek

A Stonehenge építésében a külföldi, nevezetesen alpesi "behatást" a kutatók egy íjászra alapozzák, akinek földi maradványait és sírját a közelmúltban tárták fel a Stonehenge-től 5 kilométernyire. Ez Nagy-Britannia legrégibb ismert sírja. Az Amesbury íjásznak elnevezett férfi becslések szerint 4300 évvel ezelőtt élhetett, azaz a Stonehenge megépítése szempontjából kulcsfontosságú idoszakban. A harcos nagy tekintélynek örvendhetett. mivel gazdag "útravalót", mintegy száz tárgyat temettek mellé. Egyebek közt arany fülbevalókat, réz késeket, agyagedényeket. A leletek alapján az íjászt "előléptették", és a Stonehenge királyaként kezdték emlegetni a brit lapok, a tudósok pedig a tárgyakat megvizsgálva arra jutottak, hogy az illető beutazta az Alpok vidékét vagy egyenesen arról a területrol származott. "Bámulatos, hogy Stonehenge megalkotásának gondolata egy germán vagy svájci bevándorló agyában születhetett meg" - idézte a dpa jelentése Tony Trueman brit régészt.

A tárgyaknál is árulkodóbbnak bizonyult azonban az íjász fogzománca: az oxigénizotópok jellegzetes aránya alapján szinte biztosra lehet venni, hogy az illető az Alpokban született és ott is nőtt fel. "Fontos bizonyíték mindez arra, hogy a földrészről importált kultúra segített kiemelni Britanniát a kőkorszakból"- mondta Trueman a Reutersnak.

Stonehenge mint sörsátor?

A Stonehenge egyébként hosszadalmas, évszázadokon át - hosszú megszakításokkal - folyt építkezés eredménye, bár egyes feltételezések szerint a munka nagyját egyetlen emberöltő alatt végezték el az építők. A legelfogadottabb elmélet szerint az 5-7 méter magas, nagyjából húsz tonnás, két koncentrikus körben felállított kőoszlopok naptárként és templomként szolgáltak. Ez a feltételezést azonban - a Daily Express szerint - az íjász fogzománca alapján immár "überelheti" egy másik: lehet, hogy a kövek sörünnep színhelyéül szolgáltak és egy jókora kősörsátor maradványai?

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Bankszámla