Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem tűrik a németek a sebességkorlátozást

2007.03.13. 08:58
A klímaváltozás elleni harc jegyében azt javasolta az EU környezetvédelmi biztosa, Németországban is legyen sebességhatár az autópályákon. A német közlekedési miniszter nem támogatja a tervet, mert szerinte elenyésző mértékben lehetne csökkenteni a szénmonoxid kibocsátást még akkor is, ha 110 kilométerben maximálnák a sebességhatárt.

Élesen elvetették Németországban Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi EU-biztos javaslatát a sebességkorlátozás bevezetéséről az autópályákon. Dimasz a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva vetette fel, hogy néhány egyszerű eszközzel sokat lehetne tenni a klímaváltozás elleni harcban, s ilyen lehetne a tempólimit, amely a legtöbb országban bevett gyakorlat, csak Németországban ütközik komoly ellenállásba.

Dimasz ötletét hatalmas felhördülés követte Németországban. Még Sigmar Gabriel környezetvédelmi miniszter is elutasította a sebességkorlátozás klímavédelmi célú bevezetését, pedig szerinte a közlekedésbiztonság szempontjából hasznos lenne a limit.

Wolfgang Tiefensee közlekedési miniszter szerint még akkor is csak 0,6 százalékkal lehetne csökkenteni a német szén-dioxid-kibocsátást, ha legfeljebb 100 km/h-s sebességet engednének meg (ami nyilvánvalóan komolytalan elképzelés), a sokkal reálisabbnak tűnő 120 km/h-s plafon elrendelésénél pedig csak 0,3 százalék lenne a lefaragás.

Tiefensee szerint elegendő, hogy az utak 98 százalékán (vagyis a sztrádákon kívüli közutakon) van sebességhatár. Peter Struck, a szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője pedig egyenesen "klímahisztéria" kialakulásáról beszélt az ügy kapcsán. Szerinte a globális felmelegedés megelőzésével kapcsolatos vitáknak egyértelműen kedvezőtlen következményei vannak a gazdaságra.

Dimasz szerint azonban a múlt hét végi EU-csúcson felvállalt klímavédelmi célkitűzések (így a CO2-kibocsátás 20 százalékos csökkentése 2020-ra vagy a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra emelése ugyanakkorra) nem elégségesek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?