Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Orvosmentes strandok

2001.07.16. 17:05
A strandokon nem kell ügyeletes orvost alkalmazni, ugyanis egy egészségügyi miniszteri rendelet szerint elég, ha mondjuk az úszómester ért az elsősegélynyújtáshoz. Így nem csoda, hogy a fürdők hangosbemondójában a strandoló orvosok segítségét kérik. Pechje van a betegnek, ha éppen nincs a napfürdőzők között doktor, ugyanis akkor meg kell várni a kiérkező mentőket. Az idei nyáron őket az átlagosnál többször hívják, pedig hétfőn nem dőlt meg a melegrekord.
"Kérjük, ha a strandolók között van orvos, jelentkezzen a bejáratnál!" - harsogott vasárnap a Komárom-Esztergom megyei lepencei strand hangosbemondója. Az egyik fürdőző ugyanis rosszul lett a hőségben, és azonnali szakszerű ellátásra volt szüksége. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a sürgős esetek megfelelő kézbe kerülnek, mivel a strandokon nem kötelező orvost alkalmazni. Így, ha nincsen a napfürdőzők között doktor, akkor akár hosszú percekig is várhat a rászoruló segítségre.

Az úszómesternek nemcsak sípolnia, mentenie is kell

Az Egészségügyi Minisztérium nem tartja fontosnak, hogy a tikkasztó hőségben egy több ezer fős fürdőben kéznél legyen az orvos. A tárca ugyanis rendeletben szabályozza ezt, s kimondja: elég csupán az, ha egy elsősegélynyújtásból levizsgázott alkalmazott tartózkodik a medencék közelében. Ez a valaki általában az úszómester, akinek nemcsak a rakoncátlan gyerekekkel és a sípfújással kell foglalkoznia, hanem a túl sok vizet nyelt, fuldokló vendégeket is meg kell mentenie. Márpedig a Magyarországon lévő majdnem négyszáz strandon nemcsak az úszni tudók merészkednek a medencékbe.

Ráadásul az idei nyáron még több tennivalójuk akadhat az úszómestereknek, ugyanis még az árnyékban is füllesztő meleg van. Az év egyik legforróbb napja volt a hétfői, a vasárnapinál körülbelül egy fokkal volt melegebb. Vissy Károly meteorológus az Indexnek elmondta: Győrben 36 Celsius fokot mértek, itt volt a legmelegebb, a leghűvösebb pedig Sopronban volt, 30 Celsius fok. Kedden már komolyabb lehűlés várható, huszonkettő-huszonnégy Celsius fok lesz. A szinte elviselhetetlen meleg ma mégsem döntött hazánkban rekordot, ugyanis 1928. július 16-án Kecskeméten 39 Celsius fokot mértek.