Élménymedence

2000.07.11. 07:50
Budapesten ,,idényjellegű létesítményből" (strand) uszoda, gyógyfürdőből hozzátevőlegesen húsz van. A szezon májusban kezdődik és szeptemberig tart. Az idei igencsak jól kezdődött: a júniusi hétvégéken rekordmennyiségű ember tolongott lehűlésre várva, júniusban a budapesti strandok 450.000 fős forgalmat bonyolítottak le. A sláger-strandok közül kiemelendő a Dagály és a Széchenyi, itt a teljes körű felújítás óta egyre nő a látogatók száma. Van, ahol ,,élménymedence" segít a forgalom növekedésében.
Napolaj, törölköző zsákba be, zene ezerrel fel, indulhat a banzáj, ha autóval vágsz neki. Autó nélkül már nehézkesebb. A tömegközlekedésen látszik, ki készül strandra. Pokróc, sporttáska, ,,ha rossz vagy fiam, visszafordulunk", majd a buszról lezúduló embertömeg tovahömpölyög a vízszag irányába.

Budapest: húsz fürdőhely, júniusban 450.000-en a medencékben

Szeretünk strandra járni
Vizes hely szép számmal akad székesfővárosunkban. Idényjellegű létesítményből (strand) és uszoda - gyógyfürdőből hozzátevőlegesen húsz.

A szezon május elején, közepén kezdődik és szeptemberig tart. Az idei igencsak kedvező pancsolásra, a júniusi hétvégéken rekordforgalom bonyolódott a főbb strandokon, köszönhetően az elképesztő forróságnak és a még meg nem kezdődött szabadságolásoknak.

Június 27-én csak a Dagályban hatezernél is több ember vágyott megmártózni a habokban, a strandok-uszodák e hónapban 450.000 fős forgalmat bonyolítottak. A Gellért - magas árai ellenére is - kedvelt merülőhely. Meleg szombaton, vasárnapokon ezernél is többen hűsölnek a fürdő-szálló patinás medencéiben.

A szűrőforgató berendezések üzembe helyezését 2002-ig írja elő egy kormányrendelet

A sláger-strandok közül kiemelendő a Dagály és a Széchenyi, itt a teljes körű felújítás óta egyre nő a látogatók száma. Az átépítés során a Dagályon négy vadonatúj medence született, ezek közül is külön említést érdemel az ,,élménymedence", mely néhol pezseg és masszíroz, ezenfelül az itt lévő sodrófolyosókban az ,,elkapott az örvény" érzés is átélhető. (Ez talán még annál is jobb lehet, mint amikor a Palatinuson és a Gellértben ez ember feje felett összecsapnak a hullámok.)

A budapesti strandokat a Budapest Gyógyfürdő és Hévízi Rt. üzemelteti és újítja fel, folyamatosan. Ezért is van most zárva a Római, készül az új szűrőforgató rendszer, mely a medence vizét víztisztaságúra szűri, majd megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszer hozzáadása után - klór - visszabocsátja azt rendeltetési helyére. Így pedig a teljes vízcserére elég félévente sort keríteni.

A szűrőforgató berendezések üzembe helyezését - leszámítva a gyógyvizű medencéket, ahol is a szerkezet roncsolhatja a vízben fellelhető ásványi anyagokat - 2002-ig írja elő egy kormányrendelet, ezért is a Széchenyi és Lukács "új ruhája", no meg a Csillaghegyé is. Jövőre folytatódik a Palatinus felújítása, és 2002-ben kerül sor Pünkösdfürdőre és a Csepeli strandra.

Az ember többre vágyik

Ám nem elég a tiszta víz és a napfény. Az ember mindig többre vágy, például bambira, de lehetőleg még sok más szolgáltatásra is. Tudja ezt az üzemeltető, ezért is a sok új csúszda és élménymedence is, és aki ennél is többet szeretne, szezonban péntek-szombat este a Gellértben éjszakai fürdőt, utána pedig az étterem teraszán vacsorát vehet.

Mindezen mulatság viszont pénzbe kerül, a legolcsóbb mind közül a Pünkösdfürdő, középárasnak mondható például a zuglói Paskál, vagy a dunaparti Palatinus és a Dagály is. A Széchényibe egy ezresért lehet bejutni, de aki három órán belül visszaér, a pénztárnál hatszáz forint üti a markát.

A vakáció idején megtelnek a strandok
Aki csupán egyszerűbb strand és ebédre vágyik, emberi árakon megúszhatja. Az igényesebbek a ,,Palán ,, üvegkorsóból kettőszázötvenért, plasztik pohárból már százhatvanért sörözhetnek. Ugyanitt kedvezményes menüt is találhatunk, mely két szelet rántott húst, sült krumplit, némi savanyút és levest tartalmaz, a szerencsésebbek kifoghatják a napi ajánlatban szereplő pacalt, ugyanennyiért.

A Dagályban is hasonlóak, talán valamivel magasabbak az árak, de értelemszerűen: minél kevésbé felkapott és felújított a strand, annál kevesebből lehet kijönni. Az étterem terítővel és üvegpohárral mindig drágább, mint a fapados-kiülős, az árkülönbség viszont nem mutatkozik meg az ételek minőségében. A lángos átlagosan száz forint, meg ami még rákerül, a hot-dog száz-százhúsz forint között mozog. A pálcás jégrémek nem a fürdőhelyeken a legolcsóbbak, egy gombóc fagyi hetvenért átlagosnak mondható. A Gellért különleges esti programján ezerkétszáz forintba kerül a részvétel. (Az ár nem tartalmazza az étkezést.)

Sportuszodák: ISM-felügyelet

A Nemzeti Sportuszodák - közvetlenül az ISM - Ifjúsági és Sportminisztérium felügyelte alá tartoznak, és hármas funkciót látnak el: élsport, diáksport, és a lakossági igények kielégítése. Ez utóbbi néha háttérbe szorul - két szabad sáv a Sportban (Hajós Alfréd uszoda) 36 fokban - ellenben itt sütik Budapest legfinomabb túrós táskáját, és szaunázni mindig lehet. A ,,Spori" előnye ezentúl a Margitsziget. Egy forró nap után még fagylaltot lehet enni naplementében a Duna-parton, néha arra úsznak a kacsák.

A szintén az ISM alá tartozó és nem rég felújított Császár-fürdőben (Komjádi) az új 50 méteres nyitott medencén kívül különlegességnek mondható a biliárdterem, a fittnes-klub, a pizzéria valamint a síkölcsönző - sose árt gondolni a közelgő télre.

Közös fürdőzés = kollektív felelősségvállalás

Az ÁNTSZ egészségünk megőrzése és az alapvető higiéniai szabályok betartása érdekében felhívja figyelmünket néhány sarkalatos pontra, például: bőrkiütéssel ne látogassunk strandot, és lehetőleg más fertőző betegséggel se. Strandolás előtt illendő szappanosan megmosdani-fürdeni, a medencébe zuhanást megelőzően pedig igénybe venni a lábmosó medencét. Ilyen banálisnak tűnő, de soha nem eleget ismételt figyelmeztetés az is, amely az illemhelyek(!) használatáról szól.

Azt talán már le sem írjuk, hogy állatot lehetőleg ne fürdessünk strandon, vagy hogy a finom langyos vizű gyermekmedencéből se mi pancsoljuk ki a vizet. Legyőzve a zárórai zuhanyzói tumultus miatt érzett ellenérzésünket, mindenképp vegyük igénybe a tiszta víz kínálta felüdülési lehetőséget, és fürödjünk meg ismét, immár szappannal.

Hétvégi kikapcsolodás
A hasonló alapszabályok betartásával elérhetjük, hogy sem gyermekünk, sem jómagunk nem szerzünk be nemkívánatos aprócska élőlényeket, egyszerűbb lábgombát vagy hosszan elhúzódó gyomorfertőzést.

A Budapest-környékén lévő bányatavak, folyó-ágak közül egyik sem fürdésre kijelölt hely, ezért ezeknek vízminőségét az ÁNTSZ nem vizsgálja, a strandok közül pedig azokat a helyeket ajánlja inkább, ahol van korszerű vízforgató rendszer.

A nyári főszezonban a strandokon fokozott az ellenőrzés, és a szemlék alkalmával természetesen mintavételre is sor kerül, szükség esetén pedig az illetékes kerületi Tisztiorvosi Szolgálatok intézkednek.

Árak:
Uszodák, fürdők Jegyár Kedvezményes jegyár
Palatinus srand 550 Ft 450 Ft
Dagály strandfürdő 550 Ft 450 Ft
Paskál strand 550 Ft 450 Ft
Lukács - fürdő 550 Ft 450 Ft
Gellért - fürdő 1200 Ft 800 Ft
Csillaghegyi strand 450 Ft 350 Ft
Újpesti uszoda 450 Ft 350 Ft
Széchenyi Időarányosan 400-1000 Ft-ig
Csepeli strand 450 Ft 350 Ft
Pünkösdfürdő 350 Ft 300 Ft
Sportuszoda 420 Ft 240 Ft
Császárfürdő-Komjádi uszoda 420 Ft 240 Ft


  • Tippek
  • Babaváró hitel