Index strandkörkép

2000.07.11. 07:52
Napolaj, törölköző zsákba be, indulhat a banzáj. Nyár van, bár most éppen nincs, de azért visszatér - mondta Aigner Szilárd tegnap este. A tömegközlekedésben azért látszik, hogy ki készül strandra. Pokróc, sporttáska, ,,ha rossz vagy fiam, visszafordulunk" - hallatszik helyenként, a buszról lezúduló embertömeg tovahömpölyög a vízszag irányába. Az Index is szétnézett ezügyben Budapesten és vidéken.

Budapest: Élménymedence

Budapesten ,,idényjellegű létesítményből" (strand) uszoda, gyógyfürdőből hozzátevőlegesen húsz van. A májusban kezdődő és szeptemberig tartó idei szezon igencsak jól kezdődött: a júniusi hétvégéken rekordmennyiségű ember tolongott lehűlésre várva, júniusban a budapesti strandok 450.000 fős forgalmat bonyolítottak le. A sláger-strandok közül kiemelendő a Dagály és a Széchenyi, itt a teljes körű felújítás óta egyre nő a látogatók száma. Van, ahol ,,élménymedence" segít a forgalom növekedésében.

 • Élménymedence, Budapest


  Szeged: Víz és napimádók, eljött a Ti időtök!

  A Csongrád megyei ÁNTSZ mérési eredményei azt mutatják, hogy a Tisza továbbra is szennyezett, nem ajánlott fürdésre, de ez sajnos évek óta így van. Ám a szegedi és a környékbeli fürdők megfelelnek a higiéniai követelményeknek, így nyugodtan csobbanhatunk, akár a sándorfalvai tóban, akár a SZUE medencéjében vagy a mórahalmi vizekben. A fürdőzni/úszni vágyók választását megkönnyíti a mi-hol-mennyiért kérdésekre kapott válasz. Ha valaki különlegességre vágyik, a Lapos medencéjében vízi aerobic edzésen is részt vehet, a Ligetfürdő pedig a korán kelőknek és a késői napimádóknak is a rendelkezésére áll.

 • Csongrád megye


  Finnország: Tóba megy Vejnemöjnen

  Két nagyobb tó, a Pyhäjärvi s a Näsijärvi között álló Tampere jó lehetőséget ad fürdéshez. Egy ártatlan, ugyanakkor kellemes kalandot vágyó turista könnyen juthat egy tóhoz Tamperében, mivel pár kisebb tóban is helyet lehet foglalni. A strand-fogalmát Tamperében nem "túl-szígorú-pogári" értelemben használni, csak néhány nagyobb strandnál vannak berendezett körülmények WC-vel, kioskival, ilyesmivel. Semmi baj, a strandok általában elég jók, a víz tiszta s ingyenesek. A kulcsszó ilyenkór "uimaranta" (éjtsünk ki: uimaranta). Rosszabb időben "eksotikus" lehet - külön ha a turista már utálja a föld fölött való uszodákat - a föld alatti uszoda Hervantában. A szauna tártozik Vejnemöjnen életéhez nyáron is, külön ha víz mellette áll.

 • Finnország


  Szombathely: Kombinált örömök

  A vasi megyeszékhelyen lakók, ha mindenáron strandra vágynak és nem akarják nagyon hülyén érezni magukat a közeli Bük és Sárvár vastagpénztárcájú Jürgenjei és Hansai között -, két lehetőség közül választhatnak: ott van az úgynevezett Tófürdő, amely nem más, mint egy hatalmas, vízzel töltött betonteknő, sikeresen ötvözve a vadvizek és a standok minden elképzelhető hátrányát. Úgyhogy egy percig sem kétséges, jobb választás a másik: a szomszédban levő termálfürdővel kombinált uszoda.

 • Vas megye


  Székesfehérvár

  A kánikula túlvészelésének egyik legkézenfekvőbb módja a vízbe menekülés. Rövid összeállításunkban a fehérvári strandot vesszük górcső alá, illetve felmérjük, hogy a környéken még milyen strandok jöhetnek szóba.

 • Fehérvár


  Sopron: a természetes vizek

  Sopronban és környékén több strandolási lehetőséggel élhetnek a nyaralni vágyók, vagy turisták. Magyarország legnyugatibb szegletében a Fertő-tó sós vizében szeptember tizenötödikéig naponta 8-19 óráig várják a strandolókat. Az odalátogatókat fövenyes strand, büfék, éttermek, és játszótér várja. Sopron és a Fertő-tó között félúton található a Tómalom-fürdő, a kisebb és csendesebb szabadtéri strandokat kedvelőknek. Aki a városi strandot szereti, annak ott a Lővér strandfürdő és fedett uszoda.

 • Győr megye


  Index.kelet: Csobbanjunk!

  Szabolcs-Szatmár szinte minden kisebb-nagyobb településén találhatunk meleg strandot, ahol medencékben lubickolhatnak kicsik és nagyok. Sokan választják ezt a megoldást, hiszen a közeli "Szőke Tisza" vizének minősége néhány hónappal ezelőtt hagyott némi kívánnivalót maga után a ciánszennyeződés miatt, és sokan még ma is tartanak a fertőzés veszélyétől. Bár a Tisza strandjain nem kell belépődíjat fizetni, így Gergelyiugornyán sem. Ha megelégedhetünk a "néplavorral" is, a fürdőhelyek a termálvizes medencétől a versenyuszodáig, a gyermekmedencétől a váltófürdőig, mindenkit kényeztetnek igénye szerint. A két-háromszáz forintos belépők olcsóak, a sóstói Park- és Tófürdőt 16 óra után pedig már egységesen 170 forintért is látogathatják a fürdőzni vágyók. Tiszavasvári, Tiszaújváros, Nagykálló Mátészalka, Nyírbátor fürdői is a minőségi szolgáltatást tartják szem előtt.

 • Csobbanjunk!
  • Tippek
  • Lakáshitel