Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Legális a topless New Yorkban

2003.09.12. 10:35
Ezentúl szabadon működhetnek a szexboltok és a toplessbárok New Yorkban. Az ezt nehezítő 1998--as rendelkezést a bíróság azért szüntette meg, mert sértette a szólásszabadságot.
A manhattani legfelsőbb bíróság szerdán úgy döntött, a szexboltok és a toplessbárok működését szigorúan szabályzó rendelet alkotmányellenes. Így végre újból megnyithatnak ezek az intézmények, ám a dohányzás továbbra is tilos. Louis York bíró szerint a rendelet megsértette a szólásszabadságról szóló első alkotmánykiegészítést.

Alkotmányellenes

A toplessbárok tulajdonosai üdvözölték a döntést. A Ten's Cabaret nevű bárt képviselő Mark Alonso ügyvéd szerint a szigorú szabályozást már annak idején is szabálytalanul léptették hatályba. "Egyszerűen alkotmányellenes volt" - tette hozzá. New York városát képviselő ügyvéd máris bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen, jelentette a New York Daily.

Szigorítás, majd tiltás

Az 1998-ban életbe lépett rendelet ugyanis csak akkor engedélyezte a topless bárok, a pornómozik, könyvesboltok és peep-showk működését, ha területük hatvan százalékát más célokra használják. A bárok ezért gyorsan éttermi részeket jelöltek ki, vagy más úton próbálkoztak a túléléssel. Ám 2001-ben megszűntették a kötelezően előírt 60-40 százalékos arányt, és a város területének nagy részén egyszerűen betiltották az ilyen üzletek működését. A városatyák azt állították, hogy ezzel a "bűnözést és a fekete pénzek beáramlását" kívánták megakadályozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!