Interneten uszított a szabadszállási kamasz?

2005.02.06. 15:57
Közösség elleni izgatás miatt vádat emelt az ügyészség egy tizenhét éves szabadszállási fiú ellen, mert internetes fórumokon a zsidóság és a cigányság teljes likvidálására utaló kijelentéseket tett. A középiskolás diák a szélsőjobboldali, tavaly első fokon feloszlatott Vér és Becsület egyesület tagja. Ha beigazolódik a vád, akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a kamaszt.

Közösség elleni izgatás miatt vádat emelt az ügyészség a Vér és Becsület Egyesület egyik Bács-Kiskun megyei tagja ellen, közölte a HavariaPress. A tizenhét éves szabadszállási fiú nyilvános internetes fórumokon szélsőjobboldali, hungarista nézeteit osztotta meg másokkal.

Az egyébként rendezett körülmények között, a szüleivel élő középiskolás fiú Kecskeméten folytatja tanulmányait. Eredményei jónak mondhatók, a tanárai szerint igyekvő, szorgalmas diák. "Állandó fegyelmezettség sugárzik belőle" - állítják a nevelők a kamaszról, aki állítólag minden közösségi tevékenységtől távol tartja magát a tanintézetben. Szabadidejének nagy részét olvasással, testépítéssel és internetezéssel tölti, valamint tagja a szélsőségesen jobboldali ideológiát valló Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek. Rendszeresen részt vesz a rendezvényeiken és a túráikon.

Szélsőséges véelmények

Mindebből azonban nem lett volna feltétlen büntetőügy, és nem készült volna vádirat. Bíróság elé azért állítja most a Kecskeméti Városi Ügyészség a fiút, mert úgy vélik, hogy internetes fórumokon a romák és a zsidóság ellen uszított tavaly nyáron több alkalommal is. Az ügyészség szerint a fiatalember nem csak a Vér és Becsület egyesület honlapján, hanem egy másik internetes portálon is kifejtette jobboldali nézeteit. Mindkét helyen Sturmmann néven vett részt a fórumon kialakult vitákban.

Az ügyészség által a napokban benyújtott vádiratban szó szerint közölt szélsőséges véleményekben a zsidóság és a cigányság teljes likvidálására utalt a kamasz, sőt az ügyészség szerint ennek hasznosságáról igyekezett meggyőzni a honlapok olvasóit. Azt az elképzelését is megosztotta velük, hogy a spártai példát követve egy bizottság által szelektáltatná a csecsemőket, az életképteleneket, gyengéket, betegeket azonnali halálra ítélve.

Nagy nyilvánosság

Az ügyészség szerint a világhálón a fiatalember nagy nyilvánosság előtt tette meg a gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentéseket. Ezért közösség elleni izgatás miatt állítják a Kecskeméti Városi Bíróság, azaz a fiatalkorúak bírósága elé. Ha beigazolódik a vád, a szabadszállási kamasz büntetése akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A tavaly első fokon feloszlatott Vér és Becsület honlapját év végén feltörték, az üzemeltetők emiatt azóta biztonsági okokból több funkciót, így a fórumot és a képfeltöltés lehetőségét megszüntették, a régi bejegyzések - így a szabadszállási középiskolás hozzászólásai - nem elérhetők.

Földalatti mozgalom

A Magyar Hírlap egy korábbi összefoglalója szerint a titkosszolgálatok nem tartanak attól, hogy nagy teret nyerhetnek a szélsőjobboldali szervezetek Magyarországon, de egy neonáci földalatti mozgalom kialakulását elképzelhetőnek tartják.

A rendőrség és a titkosszolgálatok kiemelt figyelmet fordítanak a szélsőjobboldali csoportokra, melyek nyilvántartott tagjainak száma nem éri el a százat Magyarországon. Több rendőri vezető szerint ezeknek a szervezeteknek nem volna ismertségük, ha a média nem foglalkozna velük, írja a lap, mely szerint előfordult már, hogy a titkosszolgálatoknak, ha nem sikerült egy-egy újnáci összejövetelt megakadályozniuk, rejtett kamerát rögzítettek a helyszínen.

Új erőre kaptak

A lap összeállítása szerint jelenleg négy-öt csoport működik Magyarországon, ezek egyike az 1993-ban, Györkös István által alapított Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA), amely ma már kerüli a nyilvánosságot, de számos jelenleg ismert csoport tagjai megfordultak benne. Szabó Albert mozgalma volt a Magyar Népjóléti Szövetség, de miután a magyar-ausztrál állampolgárságú férfi elhagyta Magyarországot, a szervezet megszűnt. Állítólag még létezik a Magyar Nemzeti Szabdságpárt is, amit Ekrem Kemál György vezetett, de tagsága igen szerény, írja a Magyar Hírlap.

Az ezredfordulón új erőre kaptak a neonácik. A hivatalosan 14 tagot számláló Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) először a Fehér karácsony nevű, újnáci szkinhedek által látogatott rendezvényükkel tűnt fel. Ugyancsak az ismeretlenségből tűnt elő a hungarista eszméket hirdető Magyar Jövő Csoport (MJCS) 2001-ben. E két utóbbi szervezet egyébként nincs jóban egymással, kapcsolatuk megszakadt, amikor az MJCS vezetője, Bácsfi Diána megpróbálta felesketni a VBKE tagjait.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön