Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Heten az elsüllyedt tengeralattjáró fogságában

2005.08.05. 19:23
15 kilométerre a süllyedés helyétől, sekélyebb vízbe vontatják azt a katonai mélytengeri kutatóhajót, ami szinte pontosan öt évvel a Kurszk atomtengeralattjáró rejtélyes tragédiája után szerdán vagy csütörtökön a tengerfenéken rekedt. Továbbra sem tudni, mennyi levegője van a hét bentrekedt matróznak.

Sekélyebb vízbe vontatják azt az orosz mini-tengeralattjárót, amely csütörtökön gabalyodott halászhálóba Kamcsatka közelében. A Rosszija orosz televíziós csatorna értesülése szerint vontató aknakeresők segítségével a legközelebbi zátony felé húzzák a Priz ASZ-28 jelzésű mélytengeri mentőhajót. A megteendő távolság 15 kilométer.

A mini-tengeralattjáró belsejében általában öt napra elegendő levegő és élelem van, közölte az orosz haditengerészet egyik illetékese pénteken.

A Priz 13,5 méter hosszú, 5,7 méter magas kutatóhajó a Berezovi-öbölben feneklett meg, körülbelül 190 méter mélyen, Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól hetven kilométerre.

A mini-tengeralattjáró levegő és élelmiszerkészleteiről ellentmondásos hírek érkeztek eddig, a fentebb említett öt nap helyett egy illetve két napra elegendő oxigénről is szólnak a borúlátó híradások.

Halászhálóba akadt?

A hivatalos verzió szerint a mélytengeri kutatóhajó szerdán süllyedt el, de csak másnap fedezték fel a balesetet. A katonák már megkezdték a mentési munkálatokat.

Más források szerint az orosz csendes-óceáni flotta mini-tengeralattjárója csütörtökön hajtott végre merülést az egyik kamcsatkai öbölben, amikor beleakadt egy ismeretlen tárgyba és nem tudott a felszínre jönni. Katonai szakértők szerint a kutatóhajó valószínűleg egy tenger mélyén fekvő kábelbe vagy elsüllyedt halászhajóba akadt bele.

Az orosz tévéértesülésekre hivatkozó Reuters úgy tudja, hogy halászháló tekeredhetett a hajtócsavarra, miközben csütörtökön katonai gyakorlófeladatot hajtott végre.

Segítséget kérnek a mentéshez

Korábbi hírek szerint már a helyszínen van tíz orosz mentőhajó és egy japán hajó is segítséget ígért. A RIA Novoszty hírügynökség friss jelentése szerint az orosz haditengerészet vezetősége segítséget kért a mentéshez az amerikai flotta Csendes-óceánon hajózó egységeitől is.

Szinte pontosan öt évvel ezelőtt történt az egyik legsúlyosabb orosz atomtengeralattjáró-katasztrófa. A Kurszk rejtélyes balesetében 118 ember halt meg a Barents-tengeren.