Judit
3 °C
7 °C

Heten az elsüllyedt tengeralattjáró fogságában

2005.08.05. 19:23
15 kilométerre a süllyedés helyétől, sekélyebb vízbe vontatják azt a katonai mélytengeri kutatóhajót, ami szinte pontosan öt évvel a Kurszk atomtengeralattjáró rejtélyes tragédiája után szerdán vagy csütörtökön a tengerfenéken rekedt. Továbbra sem tudni, mennyi levegője van a hét bentrekedt matróznak.

Sekélyebb vízbe vontatják azt az orosz mini-tengeralattjárót, amely csütörtökön gabalyodott halászhálóba Kamcsatka közelében. A Rosszija orosz televíziós csatorna értesülése szerint vontató aknakeresők segítségével a legközelebbi zátony felé húzzák a Priz ASZ-28 jelzésű mélytengeri mentőhajót. A megteendő távolság 15 kilométer.

A mini-tengeralattjáró belsejében általában öt napra elegendő levegő és élelem van, közölte az orosz haditengerészet egyik illetékese pénteken.

A Priz 13,5 méter hosszú, 5,7 méter magas kutatóhajó a Berezovi-öbölben feneklett meg, körülbelül 190 méter mélyen, Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól hetven kilométerre.

A mini-tengeralattjáró levegő és élelmiszerkészleteiről ellentmondásos hírek érkeztek eddig, a fentebb említett öt nap helyett egy illetve két napra elegendő oxigénről is szólnak a borúlátó híradások.

Halászhálóba akadt?

A hivatalos verzió szerint a mélytengeri kutatóhajó szerdán süllyedt el, de csak másnap fedezték fel a balesetet. A katonák már megkezdték a mentési munkálatokat.

Más források szerint az orosz csendes-óceáni flotta mini-tengeralattjárója csütörtökön hajtott végre merülést az egyik kamcsatkai öbölben, amikor beleakadt egy ismeretlen tárgyba és nem tudott a felszínre jönni. Katonai szakértők szerint a kutatóhajó valószínűleg egy tenger mélyén fekvő kábelbe vagy elsüllyedt halászhajóba akadt bele.

Az orosz tévéértesülésekre hivatkozó Reuters úgy tudja, hogy halászháló tekeredhetett a hajtócsavarra, miközben csütörtökön katonai gyakorlófeladatot hajtott végre.

Segítséget kérnek a mentéshez

Korábbi hírek szerint már a helyszínen van tíz orosz mentőhajó és egy japán hajó is segítséget ígért. A RIA Novoszty hírügynökség friss jelentése szerint az orosz haditengerészet vezetősége segítséget kért a mentéshez az amerikai flotta Csendes-óceánon hajózó egységeitől is.

Szinte pontosan öt évvel ezelőtt történt az egyik legsúlyosabb orosz atomtengeralattjáró-katasztrófa. A Kurszk rejtélyes balesetében 118 ember halt meg a Barents-tengeren.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?