Árpád
-2 °C
4 °C

Megszüntették a sugárszennyezést Csapon

2008.03.05. 14:15
Nem sikerült kideríteni, mi okozta a talaj rádioaktív szennyezését a magyar határ közelében, a sugárzó talajt kicserélték és betonnal fedték le a szennyezés helyét.

Felszámolták a fokozott gammasugárzás forrását a magyar határ melletti Csap nemzetközi vasútállomásán. A Kárpátalja (Zakarpatszka) megyei ukrán állami környezetvédelmi felügyelőség szerdai közleménye szerint kedden befejeződött a határállomás pályaudvarától 600 méternyire, a Szlovákia felé vezető egyik vágány mellett felfedezett talajfelszíni radioaktív szennyezés felszámolása.

A sugárzó talajréteg eltávolítása, helyének betonréteggel történő bevonása után az ellenőrző helyszíni mérések a természetes háttérsugárzásnak megfelelő, 0,15-0,17 mikroröntgen per óra értéket mutatnak, áll a közleményben.

A megnövekedett radioaktív sugárzást a műszerek február 10-én este jelezték a sínek mellett, ahol a gammasugárzás mértéke elérte a megengedett érték hatvanszorosának megfelelő 19-20 mikroröntgen per órát. A környezetvédelmi felügyelőség a társszolgálatokkal együtt azonnal hozzálátott a szennyeződés lokalizálásához és felszámolásához. A sugárzás eredetét nem sikerült tisztázni, valószínűsíthetően az egyik Ukrajnába érkezett vasúti szerelvény valamelyik tartálykocsijából került a talajra radioaktív anyag.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?