Móric
14 °C
17 °C

Megszüntették a sugárszennyezést Csapon

2008.03.05. 14:15
Nem sikerült kideríteni, mi okozta a talaj rádioaktív szennyezését a magyar határ közelében, a sugárzó talajt kicserélték és betonnal fedték le a szennyezés helyét.

Felszámolták a fokozott gammasugárzás forrását a magyar határ melletti Csap nemzetközi vasútállomásán. A Kárpátalja (Zakarpatszka) megyei ukrán állami környezetvédelmi felügyelőség szerdai közleménye szerint kedden befejeződött a határállomás pályaudvarától 600 méternyire, a Szlovákia felé vezető egyik vágány mellett felfedezett talajfelszíni radioaktív szennyezés felszámolása.

A sugárzó talajréteg eltávolítása, helyének betonréteggel történő bevonása után az ellenőrző helyszíni mérések a természetes háttérsugárzásnak megfelelő, 0,15-0,17 mikroröntgen per óra értéket mutatnak, áll a közleményben.

A megnövekedett radioaktív sugárzást a műszerek február 10-én este jelezték a sínek mellett, ahol a gammasugárzás mértéke elérte a megengedett érték hatvanszorosának megfelelő 19-20 mikroröntgen per órát. A környezetvédelmi felügyelőség a társszolgálatokkal együtt azonnal hozzálátott a szennyeződés lokalizálásához és felszámolásához. A sugárzás eredetét nem sikerült tisztázni, valószínűsíthetően az egyik Ukrajnába érkezett vasúti szerelvény valamelyik tartálykocsijából került a talajra radioaktív anyag.