Emőke
-4 °C
9 °C

Csoportos öngyilkosság Japánban

2005.02.05. 10:48
Kilenc ember - négy férfi és öt nő - holttestére bukkantak japán rendőrök szombaton a szigetország két városában: a parkoló gépkocsikban talált személyek minden jel szerint csoportos öngyilkosságot követtek el. Az egymástól 80 km-re lévő két autóban faszenes melegítőkészülékekkel és altatókkal végeztek magukkal a középkorú japánok.

Három férfit és három nőt - feltehetőleg huszonéveseket - találtak egy parkoló furgonban a Tokióhoz közeli Miura város egyik félreeső útján. A járműben négy faszenes melegítőkészülék és több doboz altató volt, az ablakokat belülről leszigetelték. Az ilyen melegítők szén-monoxidot termelnek, ami halálos méreg.

A középső Sizuoka prefektúra Higasi-Izu városában szintén egy parkoló autóban leltek egy férfi és két nő - harminc-negyvenévesek - holttestére. Ott is volt egy faszenes melegítő, s ugyancsak öngyilkosságra utaltak a leszigetelt ablakok. Egyelőre nem tudni, hogy az egymástól mintegy 80 kilométerre történt eseményeknek van-e közük egymáshoz.

Japánban nem ritkák a kollektív öngyilkosságok, s a bennük részt vevők sok esetben nem is ismerik egymást, az internet öngyilkos-honlapjain jönnek össze s határozzák el, hogy közösen vetnek véget életüknek. 2003-ban összesen 34-en, tavaly október óta pedig közel ötvenen végeztek így magukkal.

Japán a fejlett világ azon országai közé tartozik, ahol a legmagasabb az öngyilkosságok aránya, és - szemben a keresztény világgal - a vallás sem tiltja az élet eldobását.