Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Öngyilkosturizmus Svájcban

2003.04.15. 11:36
Öngyilkosságot követett el egy brit házaspár egy svájci eutanáziát támogató csoport segítségével, annak ellenére, hogy nem voltak halálos betegek. A svájci hatóságok szerint rémisztően megnőtt az ország területén öngyilkosságot elkövető külföldiek száma.
A Bedfordshire-i Leighton Buzzardban élő 59 éves Robert Stokes és 53 éves felesége, Jennifer március végén érkeztek Zürichbe. Itt a Dignitas nevű eutanáziát támogató csoport segítségével halálos adag altató hatású pentobarbitált ittak, hogy véget vessenek életüknek. Mindketten krónikus, de nem szükségszerűen végzetes betegségben szenvedtek - írja a Guardian.

Öten egy hét alatt

A Dignitas csoport eddig a világ különböző pontjáról érkezett több mint száz embert segített a halálba. A Stokes házaspár másik három emberrel együtt, március 31. és április 5-e között érkezett az országba, és mind az öten a csoport segítségét vették igénybe. A svájci hatóságokat és az eutanázia-ellenes csoportokat egyre jobban nyugtalanítja az "öngyilkos turisták" számának megugrása. Edwin Löscher, egy zürichi kerületi ügyész szerint öt öngyilkosság egy héten "túl sok".

Az eutanáziát ellenző Brit Orvosszövetség tudományos és etikai osztályának vezetője, Vivienne Nathanson szerint nehéz olyan jogszabályokat alkotni, amelyek a nem várt következményeket is kizárják.

Nem indult eljárás

Stokes-ék holttestét már visszaszállították Nagy-Britanniába, és április 10-én a halottszemlét is megtartották. Múlt héten a Merseyside-i rendőrség úgy döntött, hogy nem tesz jogi lépéseket az ugyancsak a Dignitas segítségével öngyilkosságot elkövető 74 éves Reginald Crew özvegye ellen. Crew egy olyan betegségben szenvedett, amely mozgatóidegeit támadta meg, írja a Guardian.