Ágnes
-1 °C
2 °C

Létezett a georgiai szuperdisznó

2005.03.22. 14:46
Valóban szuperdisznó garázdálkodott Georgiában, derítette ki a National Geographic. A szájhagyomány szerint három és fél méteres, féltonnás állat a valóságban kisebb, de még így is "lenyűgöző fenevad" volt.

Valóban létezett a rettegett goergai szuperdisznó, állapította meg a National Geographic szakértőiből álló dokumentumfilmes csapat Alapaha városában. Az Atlantától háromszáz kilométerre délre fekvő kisvárosban hosszú ideje tartja magát a legenda egy elképesztő méretű disznszörnyről, akit a helyiek csak Hogzillának hívtak (a hog angolul sertést jelent, Godzilla pedig a japán városok lerombolásával foglalatoskodó atomipari melléktermék).

Lenyűgöző fenevad

Hogzilla a városi legenda szerint három és fél méteresre nőtt, és csaknem féltonnásra hízott. A kandisznó szabadon kószált a vidéken, egészen tavalyig, amikor egy vadász kilőtte egy horgásztó közelében.

A National Geographic szakértőket küldött a helyszínre, hogy megállapítsák a történet hitelét. A vegyvédelmi öltözetet viselő csapat exhumálta a disznó bűzlő tetemét, majd méréseik után megállapították, hogy valóban gigantikus állatot találtak. "Lenyűgöző fenevad volt, a természet igazi csodabogara", nyilatkozta Nancy Donelly, a dokumentumfilm producere a CNN-nek.

A szuperdisznó a tudósok adatai szerint 2,24-2,4 méter hosszú és 360 kiló súlyú volt. Bár méretei így is megdöbbentőek, Ken Holyoak, Hogzilla nyughelyének birtokosa harcba szállt a legendás állat legendában szereplő méreteiért.

Mint a mazsola

A horgásztó-tulajdonos Holyoak szerint az állat valóban három és fél méteres volt, ezt maga mérte le a disznó kilövése után. A féltonnás súlyt is saját szemével látta halgazdasága mérlegén. "Minden szerves lény szövetei összezsugorodnak a halál után. Gondolom láttak már mazsolát, ami a szőlőből lesz", nyilatkozta a CNN-nek.

A National Geographic kutatói, állításuk szerint, méréseiknél figyelembe vették a tetem kiszáradását.

Disznóban utaznak

A valóság valószínűleg nem tántorítja el a Hogzillát már teljesen magukénak tudó alapahaiakat a legenda ápolásától. A kisváros már a tavaly őszi karnevált is a szuperdisznó köré szervezte, Hogzilla Hercegnőt választottak, a kisiskolások pedig rózsaszín disznójelmezbe öltözve vonultak fel.

A helyiek büszkeségét csak növelte, hogy a National Geographic is foglalkozott a disznóval. Darlene Turner szerint, aki kisebb partit szervezett a dokumentumfilm bemutatójára, a film igazi dicsőséget hoz a kisvárosnak. "Elsőre azt hittem, hogy megszégyenülünk, de most már úgy gondolom, mindenkinek látnia kell a filmet. Ez gátat vetne a kétkedésnek", mondta.