Alfréd
-3 °C
3 °C

Vádemelés exrendőrvezetők ellen

2005.06.22. 13:43
Hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással vádolja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal az egykori megyei rendőr-főkapitányt. A 2003 decemberében különös körülmények között nyugalmazott Sutka Sándor és nyolc társa ügyében egy hete nyújtották be a vádiratot a Hajdú-Bihar Megyei Bírósághoz.

Vádat emelt a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Sutka Sándor, volt Hajdú-Bihar megyei főkapitány és nyolc társa ellen hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt. A nyugalmazott rendőri vezetőt több mint egy éve, 2004 márciusában gyanúsították meg csalásra való felbujtással, magánokirat-hamisítással, nagyobb anyagi hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, illetve egy rendbeli hivatali visszaéléssel.

A vádiratot június 13-án nyújtották be Sutka Sándor és nyolc társa ügyében a Hajdú-Bihar Megyei Bírósághoz, mondta el Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Rendőri vezetők

Az ügy vádlottjai között van Sutka Sándor két volt helyettese, a főkapitányság közbiztonsági és gazdasági igazgatója, továbbá a jelenlegi debreceni rendőrkapitány, a főkapitányság műszaki osztályvezetője, egy rendőrségi gépkocsivezető és három civil is.

Az ügyészségi nyomozóhivatal korábbi gyanúja szerint szerint a két volt helyettes több alkalommal túllépte hatáskörét, vagy visszaélt hivatali helyzetével, hogy ismeretségi vagy barátiaknak, családtagjaiknak vagy éppen maguknak jogosulatlan előnyöket biztosítsanak. Többek között arról is szólt a gyanú, hogy egy helyi vállalkozótól komplett disznóvágást fogadott el egyikük, a mangalicát, a böllért és a kupica pálinkát azért kapta, hogy juttassa álláshoz a vállalkozó lányát a rendőrségnél.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádiratában, a hivatali visszaélés mellett, lőfegyverrel visszaélés és adócsalás bűntette, továbbá hűtlen kezelés, illetve magánokirat-hamisítás vétsége is szerepel.

A volt főkapitányt hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamísítással vádolják. Az ügyészségi nyomozók több, a gyanúsításokban szereplő ügyben is megszüntették az eljárást a vádemelést előtt, bizonyítékok, vagy bűncselekmény hiányában.

Jogellenesen utaltak pénzt

A vádban szereplő cselekmények 2001-2003 között történtek. A Legfőbb Ügyészség 2003 októberében jelentette be, hogy nyomozás indult a két megyei főkapitány-helyettes és mások ellen, 2004. márciusában pedig ugyanabban az ügyben meggyanúsították a debreceni kapitányt és Sutka Sándor megyei főkapitányt is.

A rendőrtábornok hajdú-bihari főkapitány volt, és éppen 2003 októberében a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság élére helyezték át, de két hónap múlva a belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány javaslatára, érdemei elismerése mellett, felmentéssel nyugállományba helyezte, tekintettel családi és személyes körülményeire.

A hivatali visszaélés vádja szerint a rendőri vezetők megsértették az ellenérték fejében végzett rendőri tevékenységre vonatkozó rendeletet és jogellenesen utaltak pénzt egy alapítvány számlájára.

Az eljárásban a vádlottak következetesen tagadták bűnösségüket, esetenként tettek ugyan ténybeli beismerő vallomást, de álláspontjuk szerint egyik terhükre rótt cselekménnyel sem sértették meg a büntető törvénykönyv rendelkezéseit.

Megírta levelét

Sutka Sándor neve korábban azzal a levéllel összefüggésben vált ismertté, amelyben Hajdú-Bihar megyei főkapitányként a megyei főügyész-helyettest tájékoztatta arról, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatos nyomozás során felmerültek Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester bűnszervezetben való részvételére vonatkozó információk.

A Népszava 2004 májusában közölte a hónapokkal korábbi levelet, amelyről utóbb Sutka Sándor és a megyei főügyész is kijelentette, hogy hamisítvány.

Kósa Lajos nem volt gyanúsítottja a Debreceni Vagyonkezelő Rt. ügyében indult nyomozásnak. A Népszava egyik újságírója ellen azonban, a levél közlése nyomán, államtitoksértés miatt, vádat emelt a Fővárosi Főügyészség.