Benedek
-5 °C
5 °C

El kellett altatni Suzyt, az elefántot

2006.10.30. 13:06
Október közepén lett a hírek főszereplője a veszprémi állatkert csaknem hatvanéves elefántja, akit akkor tíz órán át tartó munkával kellett kiszabadítani egy szűk sarokból, ahová befarolt és térdre rogyott. Suzy a mentés óta folyamatosan gyógyszeres kezelést kapott, vasárnap azonban összeesett, és legyengült állapota miatt már nem volt esély arra, hogy felálljon.

Elaltatták injekcióval vasárnap este Suzyt, a veszprémi állatkert öreg elefántját - tájékoztatta az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-t. Sigmond István emlékeztetett arra, hogy október 13-án éjszaka Suzyt tíz órán át tartó munkával kellett kiszabadítani egy szűk sarokból, ahová befarolt és térdre rogyott. A tűzoltók a mentőakció után is még több órán át tartották hevederekkel és daruval a hatalmas állatot, hogy a vérkeringése meginduljon a lábaiban is - tette hozzá az igazgató.

Sigmond István tájékoztatása szerint a mentés óta folyamatosan gyógyszeres kezelést kapott az elaggott elefánt - 57-58 éves lehet -, ugyanis izületi, mozgásszervi bajai miatt Suzy már nehezen tudott talpon maradni.

Az igazgató hangsúlyozta: vasárnap Suzy összeesett, és legyengült állapota miatt már nem volt esély arra, hogy felálljon, illetve talpon tudjon maradni. Fekvő helyzetben azonban a rendkívüli súlytól a belső szervek összenyomódnak, s így keserves kínok között múlik ki az állat több óra vagy egy-két nap alatt - mondta az igazgató. Hozzátette: Suzyt meg akarták kímélni a hosszan tartó fájdalmaktól, ezért vasárnap este injekcióval elaltatták.

Hétfőn megkezdik az állatorvosok a több tonnás állat boncolását, majd az előírásoknak megfelelően arra alkalmas helyen megsemmisítik az elefánt maradványait. Az igazgató elmondta: igyekeznek majd a későbbiekben beszerezni egy újabb - fiatal - elefántot, de előbb még át kell alakítani az elefántházat és kifutót, ehhez viszont szponzori segítségre van szükségük.