Orsolya
9 °C
21 °C

Megvadított útépítési szabályok Svájcban

2002.01.20. 09:31
Svájcban az illetékes minisztérium hivatalos előírást dolgozott ki arra, hogyan kell az útépítéseknél figyelembe venni, illetőleg a már meglévő utaknál nem csekély költséggel megteremteni a vadállatok áthaladásának lehetőségét.
Az emberek mobilitása egyre jobban korlátozza az állatok mozgási lehetőségeit. Ez súlyos mértékben károsítja a vadállományt, márpedig ezt a szempontot az új utak tervezésénél figyelembe venni sokkal olcsóbb, mint az utólagos átépítések. Köztudott, hogy számos vadfajta ösztöneit követve szezonális vándorlásokra indul, de az elterjedés egyik eszköze is a vándorlás.

Amikor a szakemberek felmérték az állatok ősi útvonalait, 303 olyan folyosót találtak, amely áthalad több régión is, és rájöttek, hogy közülük sokat már megszakítottak az autóutak. Ennek egyik következménye, hogy Svájc 70 ezer kilométeres úthálózatán évente mintegy 20 ezer nagyobb vadat ütnek el az autók, a baleseteknek emberáldozatai is vannak.

Ráadásul az állatok mozgását akadályozó utak egymással nem érintkező részpopulációkat szorítanak egyre szűkebb életterekbe. A mezei nyúl esetében például úgy fest a dolog, hogy e kis részpopulációk lassan a fennmaradáshoz szükséges létszám alá zsugorodnak.

A svájci vadfolyosók most bemutatott leltára szerint a 303 régiókon átnyúló vadútvonal közül 47-et már megszakítottak az autóutak, a folyosók több mint fele csak korlátozottan használható, és csak egy harmada ép. Mindent egybevetve 78 vadfolyosó helyreállítására vagy építésére van sürgős szükség, s ezek közül még csak 14 van a tervezés, vagy az építés szakaszában. 13 esetben a kisállatok átengedéséhez szükséges apró, földalatti átjárókra van szükség és 51 nagyobb építményt kell létrehozni.