Eleonóra
-1 °C
2 °C

Menedékjogot kér Magyarországtól a Svédországban elítélt magyar

2001.07.18. 23:40
A magyar származású svéd állampolgár H.-t négyévnyi fegyházra ítélték Svédországban 1997-ben. A bíróság szerint a férfi megerőszakolta volt szeretőjének a lányát. H. ezt tagadja, sőt úgy érzi, bosszú áldozata: exszeretője bánt el így vele. A svéd bíróságok sem kezelték igazságosan az ügyet - mondja. A férfi megszökött, és hazajött Magyarországra, ahol azonban elfogták. Most politikai menedékjogért fordul a magyar államhoz, Svédország pedig kiadatását kéri.
Svédországból történt szökése után három évig bújkált Magyarországon H., míg végül egy hónappal ezelőtt elkapták az Interpol körözése alapján. Most előzetes letartóztatásban van, és Svédország kiadatását kéri.

A kérelem a nagykövetség tájékoztatása szerint várhatóan még a héten megérkezik. Közben H. politikai menedékjogot és visszahonosítást kért a magyar államtól, mert véleménye szerint Svédországban rasszista, igazságtalan eljárásnak volt kitéve.

H. szökése alatt egy egész CD-re való bizonyítékot gyűjtött össze, melyek szerinte igazolják ártatlanságát. Amennyiben Magyarország kiadja a férfit, a CD-re írt bizonyítékokat H. barátai elküldik különböző nyugati újságoknak, hírügynökségnek és emberi jogi szervezeteknek - mondta az Indexnek a férfi felesége.

'A viszontagságok miatt védencem egészségi állapota is súlyosan megromlott, és elképzelhető, hogy kiadatását így megtagadják' - mondta az Indexnek dr. Ilosvay Katalin, a férfi ügyvédje.

Szerelmi bosszú áldozata lett?

A történet H. szemszögéből: H. és felesége 1993-ban Svédországban ismerkedtek meg a svéd Marie L.-lel és férjével. Marie beleszeretett a férfibe: még Magyarországra is többször ellátogatott vele. 1994-ben azonban baj történt: Marie, aki igencsak féltékeny volt H.-ra, maga helyett egy alkalommal 12 éves lányát, Jillt küldte el a férfival Magyarországra, hogy "tartsa szemmel". Másfél évvel később Jill állítólag azt állította anyjának, hogy H. egy motelszobában megerőszakolta.

A vallomás körül azonban nem stimmelt minden. A másfél hónappal később megtartott svéd rendőrségi kihallgatáson Jill már nem mondott semmi konkrétumot, és a birtokunkban lévő jegyzőkönyv tanúsága szerint vallomása igen összeszedetlen volt. Pontosan csak egyre emlékszik: nagyon berúgott. A nemi erőszakot ráadásul sem az orvosi, sem a pszichológiai vizsgálat nem támasztotta alá.

A svéd bíróság a magyar tanúkkal sem bánt kesztyűs kézzel: az 1997-ben Malmöben megrendezett perben hiába tanúskodott H. két érdi barátja is mellette, nemhogy megmenteni nem tudták, de 29 nap, illetve 10 hónap börtönre ítélték őket hamis tanúzásért. Az egyik tanú kisbabáját büntetésének első tíz napjára szintén bezárták vele. Marie, aki H. szerint az egész ügy hátterében állt, a jogerős ítélet meghozatala után öngyilkos lett.

A svéd nagykövetség tájékoztatása szerint, ha a magyar hatóságok kiadása mellett döntenek, H. kezdeményezheti a perújrafelvételt. Pluszbüntetést a svéd törvények értelmében a szökésért nem kap.