Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újra nyomoznak a titokzatos synergonos baleset ügyében

2006.06.01. 21:18
Hatan vesztették életüket az öt éve történt repülőgép-szerencsétlenségben. Akkor az időjárást okolták, de ma már a HavariaPress szerint a repülőgép javítását végző cég munkatársait gyanúsítják.

A legnagyobb titokban újraindította a rendőrség a 2001. júniusában hat halálos áldozatot követelő Somogy megyei repülőszerencsétlenséggel kapcsolatos nyomozást - írja a HavariaPress. Az információt a rendőrség nem kommentálta, de a hírügynökség úgy tudja, hogy a javítócég korábbi ügyvezetőjét és egy ott dolgozó repülőgépszerelőt már meg is gyanúsították. Információink szerint az ügyet a Pest megyei kapitányság azért vette át a Somogy megyeiektől, mert olyan információkat kaptak, hogy a bűncselekményt Pest megye területén követték el.

A Cessna 2001 június 14-én este, Zágrábból Siófokra tartott, amikor az erős viharban 3000 méteres magasságban viharfelhőbe került, gyorsulni kezdett és az erős túlterheléstől a gép jobb szárnya letörött. A gép ezután zuhanni kezdett, és a földbe csapódás után darabokra szakadt.

Nem élték túl

A tragédiát senki sem élte túl, a két pilótán kívül a gépen tartózkodott a Synergon Rt. teljes vezérkara. Az akkori vizsgálatok azt mutatták, hogy a gép korábbi kényszerleszállásával kapcsolatos sérülések nem játszottak szerepet a gép lezuhanásában. Az is kiderült, hogy nem egy pilóta, hanem a cég elnöke vezette a gépet.

Két új két szakértői vélemény szerint viszont a korábbi szakszerütlen javítás szerepet játszott a baleset bekövetkezésében. A rendőrség foglalkozáskörében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel indított eljárást.

A Synergon története még az '90-es évek elejére nyúlik vissza, egyik elődjét az Optotrans Rt.-t 1990-ben alapították. 1996-ban ez a cég megvásárolta a Fibex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, és ugyanazon év decemberében egyesült a másik előddel, a Rolitron Informatikai Rt.-vel. Az 1997-ben alakult Synergon 95,8 százaléka akkor a három tulajdonos-menedzseré (Gyurós Tibor, Szalóczy Zsolt, Czakó Ferenc), a maradék 4,2 százalék pedig az alkalmazottaké volt.

A cégről

A társaság életében kulcsfontosságú volt az 1997 szeptemberi 5 millió dolláros zártkörű tőkeemelés, amikor a cég 18,2 százaléka az Advent International birtokába került, 7,8 százalék pedig a Hungarian Private Equity Fundot kezelő Equinox Kft.-ébe. A friss tőkéből előbb a szoftverfejlesztésben jeleskedő Integra Rt. felvásárlását finanszírozták 130 millió forintért, majd 1998 áprilisában megvették a tanácsadással és programozással foglalkozó Quality Consulting Kft.-t, 630 millióért. Ezt újabb, 3 millió dolláros tőkeemelés követte. Újabb friss tőkét, pontosan 5,8 milliárd forintot hozott a Synergon 1999. áprilisi részvénykibocsátása.

A cég részvényei a tragédia után nagyot zuhantak.