Auguszta
-4 °C
2 °C

Öt év a Synergon volt vezérigazgatójának

2003.11.25. 15:35
A Pécsi Városi Bíróság különösen nagy értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás miatt hozott első fokú ítéletet kedden az összesen 27 vádlottat felvonultató Synergon-ügyben.
Különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás és más bűncselekmények miatt első fokon hét év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a pécsi számlagyárosként elhíresült Vagyon Tibort, valamint elítélte 16 társát a Pécsi Városi Bíróság kedden - adta hírül az MTI. A bíróság Gyenis Gábor másodrendű vádlottat három év börtönbüntetésre, a harmadrendű Szalóczy Zsoltot, a Synergon Rt. egykori vezérigazgatóját pedig öt év börtönbüntetésre ítélte. Hasonló nagyságrendű ítélet sújtotta az ügy huszonhetedrendű vádlottját is, ő az első fokú ítélet értelmében három és fél év börtönre számíthat.

A pécsi számlagyár-ügy 27 vádlottja közül főbüntetésként még ketten kaptak letöltendő, hatan felfüggesztett szabadságvesztést, tíz embert felmentettek, a többieknek pénzbüntetést kell fizetniük.

Vagyon vagyon

A Vagyon Tibor által 1997 és 2000 között alapított és irányított cégek összesen mintegy egymilliárd forint bruttó összértékű fiktív számlákat állítottak ki megrendelőknek, akik így akarták adójukat csökkenteni. A számlák ellenértékét átutalással fizették, a Vagyon-cégek pedig a beérkező pénzeket 10 százalék jutalék ellenében visszajuttatták a megbízóknak.

Az ítélet szerint a társaság tagjai az ÁFA illetve a társasági adó be nem fizetése miatt az államot körülbelül háromszáz millió forinttal károsították meg. A kiadott számlák legnagyobb részét a Synergon fogadta be, ennek ellenére a bíróság az ügy többi synergonos vádlottját felmentette az ellenük hozott vádak alól - tudósított a HavariaPress.

Nem jogerős

A Szalóczy Zsolt ellen hozott ítéletről a Synergon is hírt adott a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény szerint az ítélet nem befolyásolja a társaság tevékenységét.

Az ügy némely szereplőjét egyébként adócsalásban, csalásban, magánokirat-hamisításban, illetve számviteli fegyelem megsértésében is bűnösnek találták az ítélkező bírák. Egy vádlott nem jelent meg a bíróság előtt, így az ő esetében még nem lehetett kihirdetni az ítéletet, ami amúgy is elhúzódott a sok vádlott miatt.

A fellebbezések miatt az ítélet nem jogerős.