Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Letöltendő börtönt kért az ügyész Szabadi Bélára

2006.08.29. 20:54
Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyész perbeszédében Szabadi Bélára, Torgyán József egykori politikai államtitkárára a Fővárosi Bíróságon. A vádhatóság szerint a Szabadi-ügy két vádirata összesen közel kétmilliárd forintos hűtlen kezelést takar.

Szabadi Bélát, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium volt politikai államtitkárát folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás bűntettében mondja ki bűnösnek a bíróság - kérte perbeszédében az ügyész a Fővárosi Bíróságon.

Az ügyész szerint Szabadi Béla öttől tizenhárom évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. A vádhatóság képviselője kérte, hogy az alsó határhoz közelítő büntetést szabjon ki a bíróság, és a közügyek gyakorlásától is tiltsa el a vádlottat. Az ügyész összesítése szerin a Szabadi-ügy két vádirata összesen 1 milliárd 893 millió forintos hűtlen kezelést takar.

Utazás első osztályon


Szabadi Béla

A kisgazda Szabadi Béla 1998-tól 2001-ig volt a Torgyán József által vezetett földművelési minisztérium politikai államtitkára. 2001 júniusában a parlament felfüggesztette mentelmi jogát és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Büntetőügye 2003 decemberében indult. A korábban négy vádiratból álló büntetőperben múlt hét kedden az ügyben eljáró bíró leválasztott két vádiratot, mert azokhoz még szakértői vélemények kellenek, de Szabadi ezekben nem is szerepel vádlottként.

A másik két vádirat közül az egyik az egykori államtitkár utazásait veszi sorra. A vádhatóság szerint Szabadi kísérőivel első osztályú jeggyel utazott külföldi repülőútjai során, holott csak komfortfokozatban tehette volna ezt.

Fiktív szerződések

Az ügyészség kifogásolta azt is, hogy szerintük Szabadi utasítást adott több, az FVM tulajdonában levő cégnek, hogy kössenek reklámszerződéseket a Ferencvárosi Torna Clubbal (FTC).

Az ügyészség szerint a reklámszerződések komoly likviditási gondokat okoztak a cégeknek. A vád szerint Szabadi utasította a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Kutató Intézet Kft. ügyvezetőjét a cég törzstőkéjének 200 millió forinttal történő leszállítására. Az összeget a vádhatóság szerint a likviditási gondokkal küzdő cégek kapták.

A második vádirat szerint a volt politikai államtitkár utasította az Agrármarketing Centrum Kht. ügyvezetőjét, hogy több mint egymillió forint ért exkluzív irodaszereket vegyen a cég számlájára, és azokat adja át neki.

Ítélet szeptemberben

Szintén Szabadi terhére róják, hogy felszólította a TIG Kht. és a Concordia Kht. ügyvezető igazgatóját, megadott személyekkel kössenek fiktív megbízási szerződéseket. Ezzel az államtitkár 8 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Ez a vádirat tartalmazza azt is, hogy Szabadi arra utasította a TIG Kht. ügyvezetőjét, hogy meghatározott cégeknek a piaci árnál olcsóbban adjon el lisztet és cukrot. Így a cégnek több mint 600 millió forint vagyoni hátránya keletkezett.

A per szeptember 19-én, illetve szeptember 21-én védőbeszédekkel folytatódik.