Kornélia
1 °C
14 °C

Szabadlábon a rendőrgyilkos feltételezett bűntársai

2003.05.14. 17:45
Szabadon távozhatott az ügyészségről a keddi rendőrgyilkosság gyanúsítottjának két feltételezett bűntársa, akiket előtte kihallgattak az ügyészségi nyomozók. A rendőrgyilkossággal gyanúsított bűnöző előzetes letartóztatása az ügyészségi szóvivő közlése szerint a férfi egészségi állapotának függvénye. Az ügyészség csütörtökön indítványozza az előzetes letartóztatást.
Kihallgatták, majd szabadlábra helyezték szerdán az ügyészségi nyomozók azt a két kedden elfogott férfit, akik kapcsolatba hozhatók azzal a tervezett fegyveres rablással, amelyet a főváros II. kerületében lezajlott tűzpárbaj során elfogott, többszörösen körözött bűnöző akart elkövetni. Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek szerda délelőtt elmondta: az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) rendőrei a kedd reggeli lövöldözés során megsebesített és elfogott többszörös bűnelkövető zuglói lakásán tartott házkutatás alkalmával fogták el a két férfit.

Szükségtelen lett volna az őrizetbevétel

Az ügyészségi szóvivő közlése szerint a két embert előállították, és a tervezett bűncselekménnyel kapcsolatban kihallgatták őket. "A tervezett bűncselekményben játszott szerepük tisztázása folyamatban van, az ügyészség azonban nem látta szükségét annak, hogy őrizetbe vegye őket, ezért szabadlábon hagyásuk mellett folytatódik a további vizsgálat" - közölte Borbély Zoltán.

A szóvivő a nyomozás érdekében nem kívánt nyilatkozni a zuglói lakásban tartott házkutatás részleteiről, mint ahogy az életveszélyesen megsebesült, többszörösen büntetett előéletű bűnöző kórházi kezeléséről és őrzésének körülményeiről sem.

Rabkórházba kerülhet a gyanúsított

Tájékoztatása szerint a több alkalommal meglőtt férfi egészségi állapotának függvénye, hogy mikor és milyen körülmények között helyezik előzetes letartóztatásba. Ha egészségi állapota engedi, egy rabkórházban folytatják a további kezelését - mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A meglőtt férfiról, aki egy rablásra készült, a rendőrök azt feltételezik, hogy annak a Farkas Róbertnek a bűntársa, aki a móri bankfiók elleni tavalyi, nyolc halálos áldozatot követelő támadással összefüggésben került a nyomozók látókörébe.

A kedd reggeli rendőrségi akció során a lövöldözésben az ORFK SZBEI századosa, Borsos József életét vesztette. A nyomozót a belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz alezredessé léptette elő.

Csütörtökön indítványozzák az előzetest
Az ügyészség csütörtökön indítványozza a rabló előzetes letartóztatását. Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek szerda délután elmondta: az akcióban életveszélyesen megsérült férfit csütörtökön a kórházban hallgatják meg, majd utána döntenek az előzetes letartóztatásba helyezésről.

A szóvivő szerda délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a többször meglőtt férfi egészségi állapotának függvénye, hogy mikor és milyen körülmények között helyezik előzetes letartóztatásba. Ha egészségi állapota engedi, egy rabkórházban folytatják a további kezelését - mondta délelőtt a Fővárosi Főügyészség szóvivője.