Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádat emeltek a dandártábornok ellen

2002.06.25. 15:40
Halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat Szabó Péter dandártábornok, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának volt parancsnoka ellen hétfőn a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.
Szabó Péter dandártábornok ellen eredetileg halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indítottak eljárást, de a Legfőbb Ügyészség pótnyomozásra utasította a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt (KÜNYH) - mondta el Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére.

Egy IFA-val ütközött

A nyomozó hivatal alapos vizsgálatot követően megállapította, hogy a dandártábornok az alkoholtól enyhe és a közepes fok határán lévő befolyásoltság állapotában volt, amikor autójával Ócsa irányából Üllő felé tartva összeütközött egy IFA-val. A pótnyomozás megállapításának a hatására végül halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség - erősítette meg Borbély Zoltán szóvivő az MTI-nek a lapértesüléseket.

A dandártábornok utasa halt meg

Az RSZVSZ egykori vezetőjének kocsija 2001. március 6-án este Alsópakonynál egy pótkocsis IFA teherautóval ütközött. A vizsgálat során kiderült: Szabó Péter 130-135 kilométeres sebességgel haladt kocsijával. Ha viszont betartja a megengedett 80 kilométeres sebességet, akkor a baleset intenzív fékezéssel elkerülhető lett volna.

A baleset következtében a tábornok súlyos sérülést szenvedett, a gépkocsi utasa, a rendvédelmi szolgálat tagja meghalt. Az IFA vezetője könnyebben megsérült.

Az IFA vezetője ellen is vádat emeltek

A Pest Megyei Főügyészség (PMF) helyettes vezetője, Csecserits István az MTI-t tájékoztatva korábban elmondta: a teherautó vezetője ellen szintén vádemelési javaslattal éltek halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. A pótnyomozás végén az IFA vezetője ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat fenntartották.

Negyvenkilenc tanút fognak meghallgatni

A nyomozást a KÜNYH teljesítette, a vádat Szabó Péter dandártábornok ellen a Pest Megyei Főügyészség képviseli - közölte Borbély Zoltán, hozzátéve: a perben negyvenkilenc tanút fognak meghallgatni.

A büntető törvénykönyv szerint a rendőrtábornok a halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A teherautó vezetőjét ugyanakkor 1-5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ha bebizonyosodik a terhére rótt vád.