Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Vádat emeltek a dandártábornok ellen

2002.06.25. 15:40
Halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat Szabó Péter dandártábornok, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának volt parancsnoka ellen hétfőn a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.
Szabó Péter dandártábornok ellen eredetileg halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indítottak eljárást, de a Legfőbb Ügyészség pótnyomozásra utasította a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt (KÜNYH) - mondta el Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére.

Egy IFA-val ütközött

A nyomozó hivatal alapos vizsgálatot követően megállapította, hogy a dandártábornok az alkoholtól enyhe és a közepes fok határán lévő befolyásoltság állapotában volt, amikor autójával Ócsa irányából Üllő felé tartva összeütközött egy IFA-val. A pótnyomozás megállapításának a hatására végül halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség - erősítette meg Borbély Zoltán szóvivő az MTI-nek a lapértesüléseket.

A dandártábornok utasa halt meg

Az RSZVSZ egykori vezetőjének kocsija 2001. március 6-án este Alsópakonynál egy pótkocsis IFA teherautóval ütközött. A vizsgálat során kiderült: Szabó Péter 130-135 kilométeres sebességgel haladt kocsijával. Ha viszont betartja a megengedett 80 kilométeres sebességet, akkor a baleset intenzív fékezéssel elkerülhető lett volna.

A baleset következtében a tábornok súlyos sérülést szenvedett, a gépkocsi utasa, a rendvédelmi szolgálat tagja meghalt. Az IFA vezetője könnyebben megsérült.

Az IFA vezetője ellen is vádat emeltek

A Pest Megyei Főügyészség (PMF) helyettes vezetője, Csecserits István az MTI-t tájékoztatva korábban elmondta: a teherautó vezetője ellen szintén vádemelési javaslattal éltek halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. A pótnyomozás végén az IFA vezetője ellen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat fenntartották.

Negyvenkilenc tanút fognak meghallgatni

A nyomozást a KÜNYH teljesítette, a vádat Szabó Péter dandártábornok ellen a Pest Megyei Főügyészség képviseli - közölte Borbély Zoltán, hozzátéve: a perben negyvenkilenc tanút fognak meghallgatni.

A büntető törvénykönyv szerint a rendőrtábornok a halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A teherautó vezetőjét ugyanakkor 1-5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ha bebizonyosodik a terhére rótt vád.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!