Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Feltörték Szaddam levelezését

2002.10.30. 15:55
Egy amerikai internetes magazin újságírójának állítólag sikerült feltörnie az iraki diktátor emailfiókját. Az ország hivatalos honlapján feltüntetett címre vírusok és üzleti ajánlatok egyaránt érkeztek. Szaddam korábban már válaszolt egy személyes levélre.
Az amerikai Wired News internetes magazin egyik újságírójának állítólag sikerült feltörnie Szaddam Husszein hivatalos emailfiókját. A levélcím, amely Irak hivatalos honlapján található nagy népszerűségnek örvendett azóta, hogy 2001 októberében az iraki diktátor válaszolt egy amerikai állampolgár neki szánt levelére. Egy amerikai számítástechnikus, Christhopher Love szeptember 11-e után ugyanis felszólította a diktátort, hogy csatlakozzon a terrorellenes harchoz. Ő lepődött meg legjobban, amikor pár nappal később Szaddam tízoldalas válaszát találta levelesládájában. Szaddam első reakciója a merényletekre óriási médiavisszhangot váltott ki. A diktátor ugyan sajnálatát fejezte ki a levélben a merényletekkel kapcsolatban, azonban nem volt hajlandó elhatárolódni a terroristáktól.

A jelek szerint azonban Husszein újabban nem válaszolja meg leveleit, mert a postaládában több száz olvasatlan levelet találtak. Üzleti ajánlatok, mérges gáz receptek, és halálos fenyegetések százai érkeztek a címre. A press@uruklink.net postafiók pár nappal a feltörés után már nem fogadta a leveleket.

Ki mit akar az elnöktől

Egy kínai számítógépről küldött levélben például vegyi fegyvereket ajánlanak a diktátor figyelmébe. A metil-bromid bevetése egy amerikai támadás esetén számos előnnyel járna. "A gáz színtelen, szagtalan, és perceken belül öl." Természetesen a beszerzési forrásokról sem feledkezik meg az alapos levélíró: Szaud-Arábiában, közelebbről Rijadban hordókban és dobozos kiszerelésben is hozzá lehet jutni a gyilkos anyaghoz. A levél címet és telefonszámot is tartalmaz.

Egy szaudi olajtársaság alkalmazottja arról küldött adatokat a diktátornak, hogy hol haladnak az amerikai kőolajvezetékek. Emellett az amerikai tengeralattjárók és felderítőgépek mozgásáról is közölt információkat. "Megpróbálok lehetőséget teremteni arra, hogy - isten segédletével - megvédje a muzulmánokat."

Egy bécsi fiatalember július 27-i levelében felajánlja, hogy egy amerikai támadás esetén azonnal az országba utazik, és az arabok oldalán részt vesz a háborúban. Azt írja: "Igen jó lövész vagyok."

Az ördöggel is üzletelnek

A levelesládában több amerikai cégtől származó üzleti ajánlatot is találtak. Az egyikben egy távközlési rendszereket forgalmazó kaliforniai társaság vezetője mit sem törődve az ENSZ szankciókkal, tárgyalásokat szeretett volna kezdeményezni "technológiai fejlesztésekről, és műszaki cikkek exportjáról." Az újságíró telefonos megkeresésére a cég vezetője elmondta, csak egy mobiltelefonos átjátszóállomást szeretett volna felállítani Irakban. Az ügy érdekessége, hogy a vállalat szeptember 13-i sajtónyilatkozatában nyilvánosságra hozta, hogy kifejlesztett egy vezeték nélküli rendszert, ami "képes arra, hogy a légkör egyes részeit lángra lobbantsa, ezáltal elpusztítva minden élőlényt a megadott koordinátákon belül."

Egy másik cég fegyverszállításról szóló ajánlatot küldött az iraki diktátornak, azonban az újság megkeresésére a vállalat vezetői úgy nyilatkoztak, az email csak egyik kollégájuk rossz vicce volt. Szaddam Husszein emailfiókjában ezeken kívül rengeteg vírusos levelet és reklámot találtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!