Donát
-4 °C
2 °C

Újabb regény írt Szaddam Husszein

2001.12.04. 13:41
Az iraki állami televízió bejelentette egy olyan új regény közelgő megjelenését, melyet iraki írók Szaddam Husszeinnek tulajdonítanak. Az iraki elnök első regényéből musicalt kívánnak színre vinni az iraki nemzeti színház művészei.

Hétfőn késő éjjel az iraki állami televízió bejelentette közelgő megjelenését annak a regénynek, amit az iraki írók Szaddam Husszein második művének tartanak. A tévé szerint a regény címe: al- Qala'ah al-Hasinah - A megvédett vár. A műsorban nem árulták el a szerző nevét, de iraki írók szerint Szaddam Husszein második alkotásáról van szó. A tévé sem fukarkodott a jelzőkkel "nagy művészi munkának" nevezte a még nyomdában lévő írást, mely egy "szenvedélyes harcot" ír le "unalmas részletek" nélkül.

A könyv eladásából származó összes bevételt a szegényeknek, az árváknak és a segélyszervezeteknek juttatják - ismertette az iraki állami televízió.

Az első regény nemcsak szerelmes történet

Ha a megjelenés előtt álló regényt valóban az iraki elnök írta, akkor ez lenne második nagy műve. Az első regénye múlt év végén jelent meg, címe Zabibah wal Malik - Zazibah és a király. A regény egyszerű szerelmes történetnek tűnik első látásra: egy király beleszeret egy boldogtalan, férjes asszonyba, aki válása ellenére sem megy hozzá a királyhoz.

A történet azonban nem mentesül politikai felhangoktól: a történet szerint a király szeretőjét, Zabibah-ot egy férfi január 17-én megerőszakolja, 1991-ben ugyanazon a napon indult az amerikai csapatok offenzívája Irak ellen, Kuvait megszabadítására. A történetben a király meghal, miután elfogják az erőszakolót, és így megtisztítják Zazibah becsületén esett foltot.

Musical készül a regényből

Hivatalosan ennek a regénynek a szerzője sem ismert, ám Szaddam legidősebb fiának, Udalnak a tulajdonában lévő Babel napilap szerint Zazibah alkotója minden valószínűség szerint az iraki elnök. Az iraki nemzeti színház tervei szerint pedig musical készül a regényből, persze minden idők legnagyobbika.