Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szagbank nyílik Ausztráliában

2001.11.21. 11:37
Rövidesen létrejön az első szagbank Ausztráliában, ahol egyaránt megtalálható lesz a birkanyíró fészerek bűze, a finom borok aromája vagy a macskahúgy jellegzetes szaga. A bank alapítója az adelaidei Richard Gawell érzékszervekkel foglalkozó tudós, akinek cége több mint kétszáz illat összetételének leírását birtokolja.
A tudós korábban például az adelaidei Országos Borközpontnak készített szagmintákat, amelyek a rizling, a chardonnay, shiraz, cabernet jellegzetes illatát idézik, de Gawell ezek mellett elkészítette a romlott borok szagmintáját is. Egy birkanyírást bemutató múzeum most arra kéri a tudóst, egy interaktív bemutatóhoz készítse el a birkavizelet, a nyers lanolin és a kátrány illatát.

Gawel úr, a Recognose Pty. cég tulajdonosa elmondta: Minden nyersanyagom megvan a szagmintákhoz, csak leülök, és összekeverem az összetevőket. "Összekeverem x-et y-nal, azután hozzáadok egy kis z-t, és körülbelül negyven-ötven kísérlet után sikerül előállítanom a megfelelő illatot. Ez a munka nagyon hasonlít a parfüm előállításának folyamatához." Gawellnek azt is sikerült megállapítania, hogy a birkavizelet jellegzetes illatát jórészt a piridin nevű vegyi anyag okozza.

Az eddig elkészített legdrágább illatért, a macskahúgy esszenciájáért 2500 dollárt fizetett egy tengerentúli macskaalom gyártó cég, hogy könnyen tudja tesztelni termékeit. "Úgy hangzik, mintha szerfelett vonzódnék a vizeletekhez, pedig csak azt állítom elő, amire megkérnek"- mondta Gawel a Sydney Morning Heraldnak.