Piroska
-2 °C
5 °C

Szahaf újra feltűnt

2003.07.14. 10:53
"Elképzelhető, hogy többé nem térek vissza szülőföldemre", nyilatkozta az egykori iraki tájékoztatási miniszter, aki a 2003-as háború idején színes beszámolókkal szórakoztatta a nyugati újságírókat. Al Szahaf kijelentette: nincs kapcsolata a megbuktatott iraki rezsim tagjaival. Emellett továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy pontos információkkal látta el az újságírókat.
A 2003-as iraki háború vége felé "Komikus Aliként" és "Ali bohócként" emlegetett egykori iraki tájékoztatási miniszter, Mohamed Szaid al Szahaf váratlanul ismét felbukkant az Abu Dhabi televízióban. Szahaf közölte: lehet, hogy többé nem tér vissza Irakba, bár imádkozik és reméli, hogy mégis visszatérhet. Az Abu Dhabi reptéren az Egyesült Arab Emirátusok delegációjával találkozó Szahaf a kamerák előtt elmondta: számára a miniszterség nem jelentett sokat, ugyanolyan szomorúan, ám reményteljesen hagyja el Bagdadot, mint bármelyik más iraki állampolgár. Az egykori miniszter feleségét és gyermekeit is magával vitte az emirátusokba, és célzott rá, hogy ott kíván élni és dolgozni, jelentette a Reuters.

Bagdad eleste után Szahaf eltűnt, de hírek szerint nagynénje bagdadi házában bujkált. Egyes információk az egykori miniszter kétségbeesetten próbálta megadni magát, ám az amerikaiakat nem igazán érdekelte.

A Szahaf-image

A 63 éves Szahaf az arab világban valóságos hőssé vált az iraki csapatok "hőstetteiről" szóló, és a koalíciós erőket becsmérlő kommentárjaival. A nyugati újságírók rendkívül jól szórakoztak Szahafon, aki még akkor is az amerikaiakat ért megsemmisítő vereségről beszélt, amikor a koalíciós harckocsik feltűntek a háttérben Bagdadban. Szahaf kínosan ügyelt a megjelenésre is: fess katonai sapkáját minden sajtótájékoztatón viselte. Persze fegyverétől sem vált meg, amíg a hatalmas Szaddám Huszein portré előtt szónokolt.

Pontos információk

A háború alatt Szahaf "nemzetközi gengszterbandának, vérszívó barmoknak, tudatlan imperialistáknak, veszteseknek és őrülteknek" nevezte a koalíciós országok vezetőit. Emellett olyan színes és archaikus arab kifejezéseket is használt, amelyek pontos jelentéséről még az arab tudósítók is vitatkoztak. Bagdad eleste után az abu dhabi tévének adott első interjújában Szahaf védelmébe vette háborús összefoglalót: "Az információk pontosak voltak, csak azok interpretációja nem". Hozzátette: az utolsó percig végeztem munkámat.