Ágnes
-3 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elzavartak a fővárosi kórházak egy kislányt

2008.04.07. 14:06
Kórházról-kórházra küldtek egy biciklibalesetet szenvedett kislányt Budapesten. Húsvéti szünetre hivatkozva csak öt nappal balesete után voltak hajlandók megműteni. Az orvosok szerint csak munkanap van gyermekszájsebészet a városban. Az ÁNTSZ illetékese szerint hazudtak, számolt be az Inforádió.

Húsvétkor biciklibalesetet szenvedett egy kilencéves budapesti kislány. Betört a szájürege és több foga is kifordult. Meg kellett volna műteni, azonban öt napon át nem volt kórház és orvos a fővárosban, aki vállalta volna a beavatkozást. Az ÁNTSZ illetékese szerint ilyen nem fordulhatott volna elő, ismertette az esetet az Inforádió.

A kislány anyukája a baleset után húsvét előtti pénteken öt kórházat is felhívott, hogy fogadják a gyereket. A Heim Pál, a Bethesda, a Szent János és a Szájsebészeti Klinika nem foglalkoztak a gyerekkel. A Szent István Kórházban legalább megnézték a kislányt, de arra hivatkozva, hogy ott csak felnőtt ügyelet van, ezért nem látták el rendesen a kislányt. Fogait ugyan kiegyenesítették, de rosszul. A fogak 5-6 milliméterrel magasabbra kerültek, mint kellett volna.

Szombaton egy fogász ismerős megröntgenezte a kislányt és megállapította, hogy a fogak tényleg magasabbra kerültek mint kellett volna. Ajánlott egy magánfogászatot, de az ünnepekre hivatkozva ott sem fogadták a családot.

Vasárnap egy Szentkirályi utcai szakorvos beutalta a kislányt a szájsebészeti klinikára, ahol az ügyeletes nem fogadta, mondván hogy csak keddtől foglalkoznak gyerekekkel.

Kedden a család a magánrendelőben kezdett, ahonnan a Madarász utcai gyermekkórházba utalták őket. Itt végül kedd délután megműtötték a gyereket.

Kálnoki Gyöngyössy István, az ÁNTSZ regionális intézetének munkatársa az Inforádiónak elmondta: a felnőtt szájsebészeknek el kellett volna látniuk a kislányt. Szerinte külön gyermekügyelet ezen a területen sosem volt, a felnőttek orvosainak kell ellátnia a gyerekeket is.

"Összehívjuk az érintetteket, megbeszéljük velük a problémát, és határozottan megadjuk az utasítást, hogy egy ilyen ellátás keretében mit kell tenni. A beteget nem lehet továbbküldeni" - közölte Kálnoki Gyöngyössy István.