Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Húsz robbanóanyag-üzem és telep engedélyét vonták vissza

2004.08.19. 17:23
A belügyminisztérium által elrendelt széles körű ellenőrzés során nyolcvanból húsz robbanóanyagot gyártó, tároló üzem és telep engedélyét vonták vissza köztük az augusztus 5-ei törökbálinti robbanás felelőséét, a Pyro-Technik Kft.-ét is. A rendőrség speciális csoportot állított rá az ügyre.
Húsz pirotechnikai vagy ipari célú robbanóanyaggal foglalkozó üzem vagy raktár működési engedélyét vonták vissza a hatóságok a törökbálinti robbanás óta végzett ellenőrzések során, közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem csütörtökön.

Engedélyek, engedélyezők
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Képek a törökbálinti robbanásról
A különböző anyagokkal való különféle tevékenységekre más-más hatóságok adhatnak engedélyt. Pirotechnikai eszközök gyártására az engedélyt az ORFK adja ki az OKF szakhatósági javaslata alapján. Pirotechnikai eszközök tárolására - mivel az a gyártásnál kevésbé veszélyes tevékenység -, a megyei rendőr-főkapitányság adja ki az engedélyt a megyei katasztrófavédelmi hatóság szakvéleménye alapján . Robbanószerek gyártására és tárolására a bányakapitányságok adnak ki engedélyt.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a bányakapitányságokkal együttműködve az augusztus 5-ei törökbálinti robbanás után, a belügyminiszter utasítására soron kívül ellenőrizte azokat az üzemeket, tárolóhelyeket és forgalmazókat, akik pirotechnikai eszközzel, vagy robbanóeszközzel kereskednek, vagy bármilyen tevékenységet végeznek.

Az ellenőrzések kiterjedtek a polgári célú robbanó- és pirotechnikai anyagok gyártásával és tárolásával foglalkozó telephelyekre. A korábban már engedélyezett gyártó-, illetve tárolóhelyeken túl ellenőrizték a folyamatban lévő kérelmeket is.

Egynegyedénél találtak hiányosságot

A szakemberek összesen öt gyártási és nyolcvan tárolási helyszínt, valamint az azokhoz kapcsolódó engedélyek vizsgálatát végezték el, és húsz esetben a visszavonásról döntöttek.

Így többek között visszavonták a törökbálinti robbanás felelős Pyro-Technik Kft. pirotechnikai eszközök tárolására és forgalmazására jogosító engedélyét is.

Ugyancsak csütörtökön az augusztus 5-ei törökbálinti robbanás kivizsgálására speciális nyomozócsoportot állítottak fel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. A csoport tagjai között életvédelmi és gazdaságvédelmi szakemberek is vannak.

A főkapitányság közleménye szerint a két hete történt esettel kapcsolatban több tárgyban is nyomoz a különleges csoport. Folyamatosan vizsgálják a robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés, a közveszély-okozás és a foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés megvalósulásának körülményeit is.

Keresik a cégvezetők felelősségét

Változatlanul vizsgálják az érintett Pyro-Technik Kft. négy vezetőjének felelősségét is e bűncselekményekben, így ők továbbra is gyanúsítottként szerepelnek az ügyben. A speciális nyomozócsoport tagjai több helyszínen házkutatást tartottak, melynek során számos dokumentumot és okiratot foglaltak le.

A nyomozásba kilenc szakterület szakértőjét vonták be, akik várhatóan rövid időn belül végeznek szakvéleményük elkészítésével. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében tudatta, hogy a továbbiakban is csak megalapozott információkat kíván nyilvánosságra hozni.

Tények, nyitott kérdések a robbanással kapcsolatban

Mint ismeretes, augusztus 5-én délután pirotechnikai raktár robbant Törökbálinton, három ember meghalt, tízen könnyebben sérültek, a környéken több ház leégett. A robbanás után szemtanúk szerint fekete felhő borította be az eget, és még órákig hallani lehetett a raktárban tárolt petárdák pukkanásait. A raktárt használó pirotechnikai cég vezetőit először őrizetbe vették, majd szabadon engedték. A robbanás másnapján felröppent a hír, hogy robbanószerkezet okozta a detonációt, de ezt a rendőrség cáfolta. A robbanás helyszínén később olyan robbanószerek maradványait találták meg, amelyeket csak a katonaság használ, ezt a hírt azonban a rendőrség nem erősítette meg.