Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Még ötven szalmonellás beteg jelentkezett Szombathelyen

2006.08.30. 15:09
Nincs újabb fertőzés, pusztán az adatfeldolgozásban jelentkező egyenetlenségek miatt növekedett meg hirtelen a betegek száma. Később kiderült, hogy a cukrászat két dolgozója hordozhatta a baktériumot.

Ötvennel emelkedett az elmúlt két napban a Szombathelyen szalmonellafertőzésben megbetegedettek száma, jelentette be Stánitz Éva, szombathelyi tiszti főorvos. "Jelenlegi adataink szerint 383 a betegek száma, 50 ember szorul kórházi ápolásra" - mondta.

A tiszti főorvos szerint a beteglétszám hirtelen megnövekedése mögött nem újabb fertőződések állnak, a szalmonellára utaló panaszok továbbra is azok körében jelentkeznek akik a közétkeztetésben vettek részt, illetve akik a már bezáratott cukrászüzem készítményeiből fogyasztottak.

A főorvos elmondása szerint az ÁNTSZ-hez a háziorvosokhoz beérkező adatok "összefésülése" folyamatosan zajlik, a betegszám hirtelen megugrása mögött "az adatfeldolgozás egyenetlenségei állnak". A szombathelyi fertőzésben eddig négyen meghaltak. A szalmonella-fertőzöttek közül egy idős nőt kezelnek még az intenzív osztályon, Sütő Krisztián ügyeletes orvos elmondása szerint a nő állapota stabil.

A tömeges megbetegedéseket egy augusztus 19-én felszolgált dióssütemény okozta. Az első három halálos áldozatból ketten a fertőzéstől függetlenül is súlyos betegek voltak, ezért hathatott rájuk halálosan a fertőzés. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezer szalmonellafertőzött közül általában egy ember hal meg.

Szerdán estére kiderült, hogy a diós süteményeket készítő és szállító Szombathely környéki cukrászda két dolgozója hordozta a szalmonella baktériumát, de az még nincs bizonyítva, hogy ez ok-okozati összefüggésben áll-e a tömeges fertőzéssel, tájékoztatott szerdán Stánitz Éva szombathelyi tisztifőorvos. "További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a fertőzés forrását fel lehessen deríteni" - mondta.

A szalmonella

Szalmonellafertőzésre gyanakodhatunk, ha a hasmenéses tüneteket láz is kíséri. A leginkább veszélyeztetettek az ötévesnél fiatalabbak és a hatvanévesnél idősebbek. A fiatal korosztály -leginkább az egy évesnél fiatalabb csecsemők - veszélyeztetettségének oka, hogy a pici gyerekek gyomra lúgos kémhatású, amely közeg ideális létfeltételeket biztosít a szalmonella-baktériumoknak. Az idősebbeket egyéb alapbetegségeik - immunrendszerük gyengesége - teszi hajlamossá a bakteriális fertőzésekre.

Mivel a hasmenéssel járó fertőzések következtében a szervezet folyadékot veszít, a betegség jelentkezésekor a legfontosabb teendő a folyadékpótlás. A kórokozókat csak az étel-, ital- és a székletminta laboratóriumi vizsgálatával lehet kimutatni. Az orvos a laboratóriumi eredmények ismeretében dönt a terápia módjáról, arról, hogy milyen gyógyszert kell alkalmazni. A szalmonellafertőzést az emberek általában valamilyen állati eredetű élelmiszer - tojás, csirkehús - fogyasztása után észlelik. Nem csak a beteg ember, hanem az általa használt tárgyak, eszközök is fertőznek. Ezért ajánlott mindezeket fertőtleníteni. A szalmonella-baktériumok szaporodásának kedvez a langyos és meleg levegő, közeg, míg hűtéssel, illetve igen magas hőmérsékleten történő sütéssel-főzéssel a kórokozók elpusztíthatók. Forrás