Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Már több mint 400 szalmonellás megbetegedés Szombathelyen

2006.09.01. 14:38
A hűtőlánc sérülése okozhatta a tömeges szalmonella megbetegedést Szombathelyen.

Már 405 ember szerepel az ÁNTSZ "beteglistáján" a szombathelyi szalmonellafertőzés miatt, közölük harmincan még kórházi ellátásra szorulnak, közölte Angyal Márta helyettes tiszti főorvos. "Az elmúlt napon egyetlen beteg jelentkezett kórházi felvételre, ő is a cukrászda süteményétől betegedett meg, de nem a közétkeztetésben" - tette hozzá.

Két hete Szombathelyen a szociális közétkeztetésben részesülők között halmozottan előforduló hasmenéses megbetegedések történtek. Az ételmérgezést az előző napi menü desszertje, egy dióssütemény okozta, amelyből több helyre is szállítottak. Azóta már négyen haltak bele a fertőzésbe.

Néhány napja az is kiderült, hogy a cukrászüzemben dolgozók közül ketten magukban hordozták a baktériumot, de az még nem derült ki, hogy ők lettek volna a fertőzők.

Az újabb megbetegedéseknél "valószínűleg azért nem okozott halmozódást a fertőzés, mert a szállításnál a hűtőlánc nem sérült annyira, mint a súlyosabb következményekkel járó esetben" - mondta Angyal Márta. A rendőrség az ügyben foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!