Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tömeges szalmonellamérgezés Barcson

2005.03.19. 12:37
Vaníliás kiflikoch okozott tömeges szalmonellafertőzést Barcson. A megbetegedésekben vétkes konyha dolgozóit fejenként százezer forintra bírságolta az ÁNTSZ.

Kétszáz diák kapott szalmonellafertőzést a napokban Barcs egyik iskolájában. A fertőzést egy vaníliakrémes étel okozta. A diákok hasgörcsökkel fordultak orvoshoz, a vizsgálat legfrisebb adatai szerint rajtuk kívükl a konyhai dolgozók is elkapták a betegséget.

A kiflikoch a bűnös

A vaníliakrémes kiflikochot az egyik barcsi általános iskola konyháján készítették még a múlt csütörtökön. A nyers tojásos krém az ÁNTSZ vizsgálatai szerint nem megfelelő hőkezelési technológiával készült, ezt tetézte a kiszállítás, valamint a három órás tálalási idő is. Az ételbe így szalmonella baktériumok kerültek, amitől kétszáz diák betegedett meg. Az ételből összesen hatszázan fogyasztottak.

A városi tisztiorvosi szolgálatot a házi gyermekorvos értesítette, akinél a következő napokban tömegesen jelentkeztek szalmonellás tünetekkel.

Keményen bírságoltak

Az ÁNTSZ laboratóriumába elküldött székletminták egyértelműen kimutatták a szalmonellát. Eddig csak a diákok fertőzöttségét igazolták a vizsgálatok, azóta azonban újabb betegeket is találtak. A konyhaszemélyzet székletéből is kitenyésztették ugyanazt a szalmonellát, úgyhogy bizonyítottnak tűnik az élelmiszer-terjesztő szerepe.

A konyhai dolgozókra fejenként százezer forint pénzbírságot róttak ki, emellett őket terhelik a vizsgálati költségek is.