Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Mérgező ammóniafelhő fenyegette Székesfehérvár déli részét

2004.04.08. 14:06
Vegyvédelmi riadó volt egy felborult kamion miatt a Seregélyesre vezető 62-es főúton. A nagy mennyiségű, az egészségre és a környezetre is ártalmas anyag szabadba kerülése miatt a főutat lezárták a forgalom elől, a környéken lakókat pedig megkérték, hogy zárják be jól az ajtókat és az ablakokat.
Klikk a képre!
Fotó: HavariaPress
Fél kettő körül fejezték be a mentési munkákat a tűzoltóság emberei - tájékoztatta az Indexet Takács József a Székesfehérvári Tűzoltóság kárhely parancsnoka. A maradék vegyszer átfejtése megtörtént, a sérült teherautót elszállították, a helyszínről levonuló tűzoltók átadták a terepet a környezetvédelmi hatóságok szakembereinek, akik hamarosan megkezdik környezeti károk elhárítását. A forgalom rendőri irányítás mellett megindult.

A szennyezett talaj cseréjét az a cég kezdi meg, amelyik a szalmiákszeszt a debreceni Biogál gyógyszergyárba fuvarozta volna - tudtuk meg Mihály János tűzoltóalezredestől. A szállítmányozó cégnél több szabálytalanságot is elkövettek, így többek között rosszul rögzítették a veszélyes anyagokat tartalmazó üvegtartályokat, és nem jelölték megfelelően hogy pontosan mit is szállítanak. Emiatt szabálysértési feljelentést tesznek a rendőrségnél - tette hozzá az alezredes.

A levegőbe került ammóniagőzök nagy részét a tűzoltóknak porlasztott vízsugarakkal sikerült megkötni, a környékbeli épületeknél ugyan érződött még a szúrós szag, de a koncentráció már emberi egészségre nem veszélyes.

Háromezer liter

Több ipari telepet is kiürítettek, és Székesfehérvár egy részét lezárták a katasztrófavédők, miután csaknem háromezer liter szalmiákszesz került a szabadba egy teherautó felborult pótkocsijából. A baleset csütörtökön fél kilenc körül történt a megyeszékhely belterületén, a Seregélyesre vezető főút egyik körforgalmánál, amikor egy magyar rendszámú teherautó - eddig tisztázatlan körülmények között - lesodródott az útról. A felborult pótkocsin négy szalmiákszeszt tartalmazó, egyenként ezer literes tartály volt, amelyből kettő teljesen kifolyt, kettő megsérült. A nagy mennyiségű, az egészségre és a környezetre is ártalmas anyag szabadba kerülése miatt a 62-es főutat is lezárták a forgalom elől.

Veszélyes vegyszer

Az ammónium-hidroxid gőzei rövid időn belül beterítették a környéket, majd a szalmiákszesz-felhőt a szél a közeli iparterület felé sodorta el. A baleset közelében az ipari park irodaházain kívül pár száz méterre egy középiskola, egy varroda, egy autókereskedés, egy zöldség-gyümölcs kereskedés is található. Emiatt az érintett területet ki kellett üríteni, s a forgalmat sem az M7-es autópálya, sem a belváros felől nem engedték rá a főút érintett szakaszára - tudta meg az Index Tuba Attilától, a megyei katasztrófavédelem sajtóügyeletéstől.

Az egyes kiemelt fokozattal riasztott tűzoltóság eközben két vízsugárral hígította a kiömlött oldatot, hogy minél alacsonyabb koncentrációjú legyen a környezetet veszélyeztető anyag.

R. Szabó Ágnestől, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, a rendőrség a helyi rádiókban felhívást tett közzé a közelben élő lakosságnak, hogy ne menjenek ki az utcákra, zárják be az ablakokat, ajtókat. Egy embert azonban mérgezés gyanújával kórházba szállítottak, az Info Rádió értesülései szerint a teherautó sofőrjét, vagy az egyik rakodóját kellett orvosoknak kezelésbe venni.

Az ammónium-hidroxid
EU jelkép maró hatású anyagok számára
A szalmiákszeszként is emlegetett ammónium-hidroxid tulajdonképp az ammónia gáz vizes oldata, aminek a vegyiparban, laboratóriumokban 10-35 százalékos oldata használatos. A vizes elegy nagyon illékony, színtelen, szúrós szagú, erősen lúgos kémhatású, savakkal hevesen reagál.

Az oldatból felszabaduló ammónia gőz bizonyos körülmények között gyúlékony és robbanásveszélyes. Belégzése irritálja a légutakat, köhögés, nehézlégzés, légszomj, torokfájás tapasztalható. Súlyosabb ammóniamérgezés esetén tüdővizenyő is kialakulhat. Bőrrel érintkezve bőrpírt, égési sérüléseket okoz, fájdalmas hólyagok alakulhatnak ki.

Szabadba kerülés esetén a veszélyeztetett területet ki kell üríteni. Óvatosan semlegesíteni kell a kiömlött folyadékot híg savval. Nem engedhető meg, hogy a környezetbe jusson. Extra személyi védelem: teljes védőruházat szükséges beleértve a független levegőellátást. Az anyag párolgása következtében 20 celsius fokon a levegő veszélyes szennyeződése nagyon gyorsan kialakulhat.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft