Ferenc
10 °C
29 °C

Három áldozatot követelt a szombathelyi szalmonellafertőzés

2006.08.24. 19:38
Egy diós sütemény okozott tömeges ételmérgezést Szombathelyen, a szociális közétkeztetésben részesülők ettek a fertőző desszertből még a hétvégén. Mára 207-en betegedtek meg, közülök 67-en szorulnak kórházi kezelésre, hárman belehaltak a fertőzés szövődményeibe. A rendőrség nyomoz.

Hárman meghaltak a hétvégi szalmonellafertőzés szövődményei következtében Szombathelyen. Erről a Vas Megyei ÁNTSZ csütörtökön hivatalos tájékoztatást küldött a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amelynek bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen - közölte az MTI-vel a rendőrkapitányság sajtóügyelete.

Az eddigi adatok szerint a szombathelyi háziorvosi ügyelet észlelését és jelzését követően a Vas Megyei ÁNTSZ megállapította, hogy augusztus 20-án Szombathelyen a szociális közétkeztetésben részesülők között halmozottan előforduló hasmenéses megbetegedések történtek.

A hatóság feltételezése szerint a szombati menü desszertje, egy diós sütemény okozta az ételmérgezést. Szerdára a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy szalmonella okozta a tömeges megbetegedést.

Csütörtökre 207-re emelkedett a betegek száma, közülük 67 szorul kórházi ellátásra, néhány beteg állapota súlyos. A megyei kórház csütörtökön délelőtt a rendőrséget arról tájékoztatta, hogy a betegek közül egy férfi és két nő beteg elhunyt. A rendőrség feladata annak tisztázása, hogy a bekövetkezett fertőzésért és halálesetekért terhel-e valakit büntetőjogi felelősség. Ennek érdekében szakértőket is bevontak a vizsgálatba.

Az ÁNTSZ szóvivője közölte: a járványügyi és a laboratóriumi vizsgálatokat a megyei ÁNTSZ végzi, és addig tart, amíg valamennyi beteg meg nem gyógyul. Egy ilyen fertőzés lefolyása "alapesetben" egy hét - tette hozzá. Arra a kérdésre, miért járhatott ilyen súlyos következményekkel a fertőzés, azt mondta: az elhunytak közül ketten a fertőzéstől függetlenül is súlyos betegek voltak, ezért hathatott rájuk halálosan a fertőzés. Kitért arra is, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezer szalmonellafertőzött közül általában egy ember hal meg.