Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem üzemel a számlagyár

2003.09.10. 16:00
Közel száznyolcvan millió forinttal rövidítette meg a költségvetést az a két férfi, akik ellen a korábban adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt indított nyomozást az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság Békés Megyei Nyomozó Hivatala.
K. Vilmos egy ipari és kereskedelmi kft. ügyvezetőjeként 1999-2001. között fiktív költségszámlákat szerepeltetett a cég könyvelésében és adóbevallásaiban, valamint a társaság bevételének egy részét nem könyvelte el és nem vallotta be. A fiktív számlák felhasználásával és a tényleges bevételek eltitkolásával különböző adó- és járuléknemekben 179.000.000 Ft-ot meghaladó összeggel károsította a központi költségvetést.

Sz. Béla ugyanebben az időszakban a K. Vilmos által vezetett kft. nevére kiállított, hetvennyolc darab valótlan tartalmú számlát szerzett be K. Vilmosnak. A fentiek mellett K. Vilmos százöt darab bevételi számlát hagyott ki cége könyveléséből, amivel a társaság vagyoni és pénzügyi helyzetének áttekintését és ellenőrzését is megnehezítette.

Az ügyben a fenti tényállás alapján a Békési Városi Ügyészség vádat emelt. A dolog előzménye, hogy a nyomozó hivatal által korábban folytatott büntetőeljárás eredményeként K. Vilmost a Békés Megyei Bíróság 2003 tavaszán hasonló bűncselekmények elkövetése miatt 2 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!