Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nyolcvan számlagyári 'munkás' és 'ügyfél' ellen emelhetnek vádat

2003.06.20. 13:02
Az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága befejezte a "vecsési számlagyár" ügyében folytatott nyomozást. A rendőrség a több mint félmilliárd forintos kárt okozó csalás ügyében 180 személyt hallgatott ki, közülük 80-ra vonatkozik a vádemelési javaslat. A számlagyár "üzemeltetőit" összesen 937 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Az egyik "gyárigazgató" szökésben.
A nyomozást még 2000. szeptemberében rendelték el az APEH Észak-budapesti Igazgatóságának feljelentése alapján, csalás alapos gyanúja miatt. Az ügy előzménye, hogy egy adóvizsgálat 4,8 millió forint ÁFA jogosulatlan visszaigénylését állapította meg.

Közben a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy más ügyben folytatott házkutatás alkalmával nagy mennyiségben talált számlákat és bélyegzőket a budapesti H.P. lakásán. Ekkor merült fel a fiktív számlák készítésének gyanúja, ezért a BRFK az ügynek ezt a részét 2001. február 12-én áttette az APEH Bűnügyi Igazgatóságára. Az adórendőrség olyan ismeretlenek ellen kezdtek nyomozni, akik hajléktalanok és külföldiek adataival alapítottak fantomcégeket.

Sokan beismerték, hogy hamis számlát vettek

A nyomozás során összesen 180 személyt hallgattak ki. Közülük 100-at közokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgattak ki, mert a fiktív cégek alapításához a nevüket adták. Velük szemben a nyomozás - tekintettel beismerő vallomásukra is - "a cselekmény társadalomra veszélyességének csekéllyé válása miatt" megszűnt.

Nyolcvan gyanúsított esetében viszont pénteken a nyomozás iratait vádemelési javaslattal kapta meg a Fővárosi Főügyészség. A nyolcvan személy részben mint a fiktív számlákat befogadó cégek vezetői (tettesek), részben pedig mint a fiktív számlák kiállításában és értékesítésében közreműködő személyek (részesek) gyanúsíthatók adócsalás, csalás és közokirat-hamisítás bűntettével. Az első gyanúsítottak egyike Balázsi Tamás volt, az MSZP vecsési szervezetének egykori elnöke.

H.P. lelépett

A 180 személyt összesen 937 bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A vádemelés alapját képező fiktív számlák bruttó értéke 1 milliárd 673 millió 510 forint, melynek adókihatása 574 millió forint.

A most befejezett nyomozástól leválasztották a H.P. ellen folytatott eljárást, mert ismeretlen helyen tartózkodik. Nemzetközi és belföldi elfogató parancsot adtak ki ellene.