Szilárda
0 °C
6 °C

Tizenkét évre ítélték a házat családjára gyújtó szanki férfit

2006.10.24. 11:01
Jogerősen tizenkét év fegyházbüntetésre ítéltek egy szanki férfit, aki családjára akarta gyújtani a házát. Csak a csodának köszönhető, hogy a bűncselekmény nem járt halálos áldozattal.

Hatéves kislányára, élettársára, egy szomszédjára és saját magára gyújtotta a házat az a szanki férfi, akit jogerősen tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden.

Az ítélet szerint Nagy József vádlott rendszeresen italozott, gyakran veszekedett élettársával, az asszonyt többször is bántalmazta, s azzal fenyegetőzött: rágyújtja a házat, megöli a nőt, a gyerekeket és végez magával is.

Mindkét kezében kést tartott

2004. december 24-én a férfi ittas állapotban szidalmazta, késsel fenyegette élettársát. Az asszony elszaladt a szomszédba, hogy segítséget kérjen. Mire három rokonával visszatért, a vádlott már a ház konyhájában állt, s mindkét kezében kést tartott. Az összegyűlt emberek megpróbálták megnyugtatni, s azt kérték, engedje ki a házból a három gyermeküket.

Az egyik odaérkező kiütötte a vádlott kezéből az egyik kést, erre a férfi marmonkannából benzint locsolt szét a házban. Ezt többen észrevették, kiabálni kezdtek a gyerekeknek, hogy meneküljenek ki a házból. A két nagyobbik gyerek ki tudott szaladni, az egyik szobában alvó hatéves kislány azonban a kiabálásra sem ébredt fel, ezért az anyja berohant érte.

Sikerült elfutnia

A vádlott meggyújtotta a benzinnel átitatott padlót, ami lángra gyulladt, a lobbanás az asszonyt és a kislányt kifelé lökte, mindkét sértett ruhája lángra kapott. Egy szomszéd - aki a vádlott dühét lecsillapítandó ment be - is a házban rekedt a tűz fellobbanásakor, de ki tudott menekülni. Nem sokkal később a vádlott is elhagyta az épületet, s bár az udvaron álló emberek a földre lökték és bántalmazták, végül sikerült elfutnia.

Nem sokkal később a rendőrök fogták el.

Csak a véletlenen múlt

A kislány életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, testfelületének 15 százaléka égett meg, csak a gyors, szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy nem halt meg. Égési sérüléseket szenvedett el a vádlott élettársa is, s bár a másik két gyermek, valamint a házban rekedt szomszéd nem sérült meg, mindhárman közvetlen életveszélyben voltak, s csak a véletlenen múlott, hogy nem haltak meg.

A bíróság különös kegyetlenséggel, több emberen, valamint 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete mondta ki bűnösnek Nagy Józsefet, és ezért 12 év fegyházbüntetésre ítélte.