Piroska
-2 °C
5 °C

Magyar győzelem a szarvascsalogató-Eb-n

2003.06.10. 09:29
A 29 éves magyar vadász gyerekkora óta utánozza a hím szarvas nősténycsalogató hangját, és győzelmével régi álma vált valóra. Sikerének köszönhetően jövőre hazánk adhat otthont a VI. Szarvascsalogató-Európa-bajnokságnak.
Fehér Péter lett az új Európa-bajnok a németországi St. Goarshausennél lévő Loreley-sziklánál pünkösd vasárnap megrendezett V. szarvascsalogató-versenyen.

A tapasztalt vadászokból áll nemzetközi zsüri szerint a 29 éves magyar vadász - egyben magyar bajnok - utánozta a legjobban a szarvasbika bőgését. "Nagyon boldog vagyok. Az volt az álmom, hogy Európa-bajnok legyek" - mondta Fehér Péter, aki saját bevallása szerint gyerekkora óta utánozza a hím szarvas nősténycsalogató hangját.

Két magyar a dobogón

A győztes jutalma egy 1000 euró értékű távcső. Az öt országból érkezett 14 fős mezőnyben Fehér mögött egy szlovákiai vadász, Vladimír Kaderka végzett a második helyen, harmadik a szintén magyar Homolya László, korábbi Európa-bajnok lett.

A vadászoknak maguk választotta segédeszköz, kürt vagy műanyagcső segítségével kellett a szarvasbika különböző hangjait utánozni. Az idei versenyt némi késéssel kezdték, mert egy éppen zajló zivatar mennydörgései elnyomták volna a mikrofon nélkül fellépő versenyzők hangját.

Kelet-Európában népszerűbb a "sportág"

A Wild und Hund német vadászszaklapnak hét éve egy hasonló szlovákiai verseny alkalmával támadt az az ötlete, hogy Németországban rendszeresen megrendezzék a szarvascsalogatók nemzetközi versenyét.

A magyar győzelmek nyomán jövőre valószínűleg Magyarországon tartják meg a VI. Szarvascsalogató-Európa-bajnokságot, jelentette a dpa, hozzátéve, hogy Kelet-Európában sokkal elterjedtebb a szarvasbőgés-utánzás, mint Németországban, de ott is sok laikus érdeklődőt vonz a rendhagyó versengés.