Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Megrongáltak száznegyven sírt a szatymazi temetőben

2007.06.30. 12:09
Fémtolvajok jártak valamikor a napokban a csongrádi község temetőjében. A kegyeletsértő bűnözők több millió forintos kárt okoztak azzal, hogy körülbelül minden tizedik sírról leszedték a bronz és réz tárgyakat.

A becslések szerint legalább hárommillió forintos kárt okoztak ismeretlen tettesek a Csongrád megyei Szatymaz temetőjében írja a Dél-Magyarország. A temetői tolvajok betűket és kereszteket feszítettek le, körülbelül száznegyven sírt megrongálva ezzel, és elvitték a temető több százezer forintot érő lélekharangját is, derül ki a rendőrség szombaton kiadott közleményéből.

A Szeged közelében található községben még sohasem történt ekkora kegyeletsértő pusztítás. A temető kapuját soha be sem zárták, az ezernyolcszáz sír nyugalmát eddig senki sem háborgatta.

A tolvaj - vagy tolvajok - feltehetőleg egész éjjel dolgoztak, bejárva a temető egész területét. Egyértelműen a fém tartozékok miatt törtek be a temetőbe: főként bronzból, rézből és alumíniumból készült kegyeleti tárgyak tűntek el a sírokról, valószínűleg harapófogóval feszegették le a fémdarabokat a kövekről.

A helyszínelő rendőröknek nem volt egyszerű dolguk, ujjlenyomatot csak a márvány sírokról tudtak rögzíteni, ilyenből pedig kevés van a szatymazi temetőben. Talpnyomokat viszont többet is találtak. Egyelőre még az sem világos, hogy mikor történt pontosan a héten a bűncselekmény.

A Szegedi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettesek ellen nyomoz lopás gyanúja miatt, a rendőrség háromszázezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.