Valér
4 °C
8 °C

Az elmúlt száz év legnagyobb árvize pusztít Romániában

2005.04.27. 13:42
Rögtönzött menekülttáborokban húzzák meg magukat a Temes környéki falvakból kitelepített emberek Romániában, ahol az utóbbi tíz nap esőzései után több tucat települést elöntött a víz. A katasztrófában három megye érintett. Vasárnap megerősítették a Temes gátjait, de a több nap alatt felhúzott gátat egy újabb eső elmosta. Árvíz pusztít Grúziában is, ahol nemcsak az eső, hanem az olvadt hó is súlyosbítja a helyzetet. A víz már a grúz főváros egyik külső kerületébe is betört.

Sürgősségi állapotot rendelt el a román kormány az árvíz miatt a kárt szenvedett területeken kedden, adta hírül a Transindex. A katasztrófa sújtotta területen az elmúlt napokban négyszáz ház összedőlt, további kétezer épületben súlyos károk keletkeztek. Az elmúlt száz év legnagyobb árvízét szenvedi el a napokban Románia.


Tekintse meg képeinket!
Az árvíz sújtotta területeket meglátogatta kedden Traian Basescu államfő, aki Temesváron felkérte a kormányt, hogy biztosítson hatvanmillió eurós azonnali segélyt. Ezt az összeget az Európai Beruházási Bank által Romániának katasztrófahelyzetben nyújtott 250 millió eurós összegből kellene fedezni. Az elmúlt tíz nap annyi eső esett, hogy Bánát három folyója, a Temes, a Berzava és a Béga kiöntött, és több helyen átszakította a gátakat. Az áradás főként Temes és Krassó-Szörény megyében pusztított, de Arad megye is jelentős károkat szenvedett el, írja a Transindex.

Kenyér és víz, éhező állatok

"A védekezésben a legfőbb elv az, hogy személy vízben ne maradjon, akit kimentettünk, annak fedél legyen a feje fölött, s legalább ivóvizet és kenyeret mindenki kapjon. Eddig ezt teljesítettük" - mondta az MTI-nek Temes megye alprefektusa.

Kritikus állapot alakult ki a vízzel körülzárt Jánosföldén, ahol 100-120 szarvasmarha, 250-300 sertés, 110 juh és kecske rekedt a víz fogságában, és már messziről hallatszik az éhes állatok bőgése. "A szarvasmarhákat a katasztrófavédelem alacsony oldalfalú csónakjaival nem tudjuk kihozni, ezért intézkedünk a kényszervágásról" - mondta a hat környékbeli telelpülés polgármestere, Vajda Pál.

Sziszifuszi gátépítés

Vasárnap este betonelemekből utat építettek a Temes menti töltésre, amelyről munkagépekkel megkezdték a hatalmas, mintegy 130 méteres töltésszakadás eltömítését. Hétfőre 30 méterre sikerült szűkíteni az elsodort gátrészt, de az eső elmosta a betonutat, az átázott töltésre nem tudnak rámenni, így teljesen feleslegessé vált a befektetett munka. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy egy másik 80-90 kilométeres szakaszon is átszakadt a Temes gátja.


Klikk a képre!
Az MTI tudósítója szerint rögtönzött menekülttábor képét mutatta kedden a Temesvárhoz közeli Újvár és Ótelek között a Béga-csatorna környéke: a közúti híd lábánál tíz nagyméretű katonai sátorban húzódtak meg azok, akik nem akartak nagyon messzire menni vízzel elöntött otthonuktól.

Ótelek keleti és déli része kedden szinte megközelíthetetlen volt, egy-egy csónak ment be néha hírekért. "Két utca szinte nyomtalanul eltűnt. "Nincs remény, hiába őrizzük a szemünkkel a vidéket" - mondta a falusiak egyike.

Temes megyében víz alá került Öregfalu, Újpécs, Torontálgyülvész, Gátalja, Jánosfölde, Denta, Újvár, Ótelek, Torontál-Keresztes, Józsefszállás, Magyarszentmárton. Több mint négyezer embert kitelepítettek. Krassó-Szörény megyében több mint ezer ház megrongálódott, miután hatvan településre betört a víz. Ebben a körzetben kétszáz embernek kellett átmeneti szállást keresni. Arad megyében ötven települést mosott el a víz.

Grúziában földcsuszamlások is pusztítanak
Húsz éve nem volt ilyen árvíz Grúziában sem, ahol több mint hetven falu vált megközelíthetetlenné, és több mint ezer embert telepítettek ki. Több száz ház romba dőlt.

Az áradás komolyan érinti az ország második legnagyobb városát, Kutaisit is, és szerdára a főváros, Tbiliszi külterületeit is elérte. Az ötnapos eső utáni helyzetet az olvadó hó is súlyosbítja. A földcsuszamlások több mint harminc hidat, több ezer hektárnyi szántóföldet és sok-sok kilométernyi utat pusztítottak el. Egy távolsági autóbuszt és két másik járművet sárfolyam ejtett fogságába egy úton. Az első becslések szerint csak az utak helyreállításához 10-15 millió larira (5,5-8,2 millió dollárra) lesz szükség.

Szerdára súlyosbodott a helyzet az ország déli és keleti területein is, már húsznál több körzetre terjed ki az áradás.