Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Letartóztatták Szlávy feltételezett gyilkosát

2004.10.01. 08:08
Előzetes letartóztatásba helyezte a Buda Környéki Bíróság B. Lászlót, aki a rendőrség gyanúja szerint 1997-ben végzett Szlávy Bulcsúval. B. Lászlót, aki hétfőn még tanúskodni ment a rendőrségre, valószínűleg a maffiavezér testőre nyomta fel.
A Blikk információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztályára hétfőn tanúként idézték be B. Lászlót, akit meghallgatását követően gyanúsítottak meg Szlávy Bulcsú megölésével.

A rendőrség még januárban fogta el azt a W. Lászlót, akinek a bulvárlap értesülései szerint több személyes konfliktusa volt az alvilágban Balaton királyaként ismert Szlávyval. A nyomozók úgy vélik, W. László adhatta a megbízást Szlávy megölésére. W. Lászlót áprilisban 250 milliós csődbűntettel gyanúsította meg a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Tavasszal gyanúsítottként hallgatták ki a maffiavezér egykori testőrét, N. Gábort, aki részben beismerő, részben terhelő vallomásokat tett. A rendőrök azóta tudják, hogy ki ölte meg Szlávyt, de B. László meggyanúsítására elengendő bizonyíték híján eddig nem volt lehetőség - írja a Blikk.

B. László ügyvédje, Zámbó Gyula a Magyar Nemzetnek ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett B. László tagadta Szlávy meggyilkolását. Az ügyvéd közölte, nem tud perdöntő bizonyítékról, véleménye szerint a rendőrségnek csupán egy terhelő vallomás áll rendelkezésére. B. László egyébként az emberölés felbujtójaként előzetesben lévő W. László cégeinél volt ügyvezető igazgató.

A Balaton királyaként ismertté vált, hét éve meggyilkolt, Szlávy Bulcsú holtteste az idén január 23-án került elő, amikor a rendőrség tetten érte W. Lászlót, aki egy ismerőse garázsában a betont törte fel, ahol a rendőrök megtalálták az eltűnt vállalkozó holttestét. A nyomozók Szlávy vérnyomaira bukkantak W. László vállalkozó budaörsi irodájában, így feltételezhető, hogy ott ölték meg a "Balaton királyát".

A Balaton királya
Szlávy Bulcsú a rendőrség szerint "olyan bűnbandát hozott létre, amelynek tagjai a Balaton-parti településeken a vállalkozók egyes tagjait több esetben súlyos fenyegetéssel és tettleges bántalmazással arra kényszerítették, hogy bevételük egy részét nekik adják át, és a vállalkozásokba beépülhessenek saját embereik is, a pénzváltásból, vagy más úton hozzájutott külföldi fizetőeszközt - a hivatalos árfolyamnál alacsonyabb áron - a devizarendelkezések megszegésével részükre adják át". Szlávy Bulcsú, aki a 90-es évek elején Spanyolországba távozott, 1993. októberében azt nyilatkozta: nem tér haza, mert fél a koncepciós ügyektől. "Bevallom, nem akarok egy véletlen autóbaleset áldozata lenni" - mondta.

Szlávy Bulcsú - aki korábban fényképészként dolgozott - első éttermét a nyolcvanas évek elején nyitotta Budapesten, az Akácfa és a Wesselényi utca sarkán, ezt még öt budapesti és négy vidéki vendéglátó hely követte, köztük a tihanyi Hollywood és Paradiso diszkók. A Stargate Bt. közvetítőiroda mellett tulajdonostárs volt a Wien-Santa Cruz De Tenerife székhelyű Bultraub GmbH.-ban. A vállalkozó a 90-es évek elején alelnöke volt a Magyar Republikánus Pártnak.