Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szexbotrány a brit liberális demokraták vezetésében

2006.01.22. 16:26
Mark Oaten a belügyminiszteri poszt várományosa volt a LibDem árnyékkormányban, de lemondott, mert egy vasárnapi lap részletesen beszámolt bizarr orgiáiról.

Néhány héttel azután, hogy a brit Liberális Demokrata Párt vezetője belebukott alkoholizmusába, egyik utódjelöltje vasárnap szexbotrány miatt volt kénytelen távozni pártbeli tisztségéből. A nős, két leánygyermeket nevelő Mark Oaten, aki a belügyminiszteri poszt várományosa volt a LibDem árnyékkormányban, a legnagyobb brit vasárnapi tömeglap, a News of the World igen kínos részleteket sem elhallgató, leleplező riportja szerint hat hónapig látogatott rendszeresen egy fiatal férfi prostituáltat, akivel bizarr - időnként több résztvevős - aktusokba bonyolódott.

Előzmények

Oaten elindult az utódlási versenyben, amely azután vette kezdetét, hogy Charles Kennedyt, a harmadik legnagyobb brit parlamenti erőt adó Liberális Demokrata Párt alsóházi vezérét és miniszterelnök-jelöltjét súlyos alkoholizmusa miatt a frakció január elején lemondásra kényszerítette.

Mark Oaten a minap azonban váratlanul visszalépett; a News of the World szerint ennek oka is életvitelének készülő leleplezése volt.

A 41 éves politikus a lap vasárnapi beszámolója után árnyékkormánybeli tisztségéről is lemondott, nyilvánosan bocsánatot kért családjától és a továbbiakban magánélete tiszteletben tartására kérte a sajtót.

Csapás

Vasárnapi londoni kommentárok szerint a két egymást követő botrány komoly csapás a liberális demokraták megítélésére, jóllehet a párt az elmúlt időszakban egyre jobb eredményeket ért el. A tavaly májusi parlamenti választásokon jelentősen növelte alsóházi frakciója létszámát - főleg az iraki háború miatt kiábrándult korábbi munkáspárti szavazók átszavazása miatt -, és a nemrég lemondatott Kennedy a párt tavaly őszi éves kongresszusán már nyíltan miniszterelnöki reményeknek adott hangot.

A liberális demokraták körében már az egy évvel korábbi kongresszuson is, az akkori időközi választásokon elért sikerek hatására megfogalmazódott az a cél, hogy az LDP belátható időn belül átveszi a konzervatívoktól a "hivatalos ellenzék" címet, amely a második legnagyobb brit parlamenti erőt illeti meg.