Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Szcientológusok gyógyítják a norvég drogfüggőket

2004.12.02. 11:22
Dániába küldtek norvég drogbetegeket függőségük gyógyítására. Mint később kiderült, a dániai Narconon központ kezelései L. Ron Hubbard tanításain alapulnak. Szakértők attól tartanak, hogy a norvég drogfüggőkből szcientológia-hívők lesznek a terápia végén.

A norvég kormány hatalmas összegeket költött drogfüggők dániai gyógykúrájára, derül ki a norvég Aftenposten csütörtöki cikkéből. Vita azután robbant ki a skandináv országban, hogy kiderült, a kezelést szcientológusok által működtetett központokban végzik.

Hatmillió forintos kúra

Norvég lapértesülések szerint a dániai Narconon központ kezelései L. Ron Hubbardnak, a Szcientológia Egyház alapítójának tanításain alapulnak. Astrid Skretting, az Állami Kábítószer- és Alkoholkutatási Intézet (SIRUS) munkatársa attól tart, hogy a norvég drogfüggőkből szcientológia-hívők lesznek a terápia végén.

A kúra költségei elérhetik esetenként a kétszázezer norvég koronát (csaknem hatmillió forintot) is. A norvég egészségügy egyik bennfentese szerint korábban valóban volt fizetett együttműködés a dán intézettel, de jelenleg nincs semmilyen kapcsolat a Narcononnal.

Értékes polgárok

A Narcononban Hubbard sok vitát kiváltott személyiség- és IQ-tesztjeit alkalmazzák, hogy a páciensekről információkat kapjanak, de az igazgató, Ole Thiemer határozottan állítja, a központ független az egyháztól. "A Narconon program vallásmentes, és nem is viszünk bele vallási dolgokat. Alapvető célunk, hogy kigyógyítsuk pácienseinket függőségükből, hogy értékes polgárokká válhassanak", nyilatkozott Thiemer.

Az igazgató tisztában van azzal is, hogy több amerikai szakértő szerint a Narconon módszereinek nincs tudományos alapja. Thiemer még korábban kijelentette, hogy ő maga is drogfüggő volt, akit a Narconon terápiájával gyógyítottak meg, és később aktív szcientológus lett. Az igazgató elismerte: "vannak pácienseink, akik maguk is szcientológusokká váltak a kezelés befejeződése után. Talán ők is úgy gondolkodnak mint én: ha Hubbard technológiájának ilyen kicsi része megszabadította őket az addikciótól, vajon mire lehet képes tanítása egésze?"