Gusztáv
-4 °C
1 °C

Negyven túlélőt találtak Szecsuán mellett

2008.05.29. 09:14

Egy szecsuáni (Sichuan) falu 40 lakosát mentette ki a kínai hadsereg földrengés-sújtotta területről 16 nap után, jelentette csütörtökön a kínai sajtó.

Mint a Huahszi Dusi Pao (Huaxi Dushi Bao) című lap beszámolt róla, a túlélők között volt nyolc munkás, akik a május 12-i földrengés idején egy bánya lerakatát javították. A következő 16 napban öt kiló rizst osztottak el egymás között, amit vadon nőtt füvekkel ízesítettek és esővizet ittak. Az utat, amely falujukhoz, Jangcsiakouhoz (Yangjiakou) vezetett, földcsuszamlások torlaszolták el, és a hozzájuk legközelebb fekvő település 20 kilométerre fekszik.

A túlélők jelenlétéről a faluban május 21-én riasztotta a hadsereget a munkások négy kollégája, akiknek sikerült valahogy kijutniuk a területről.

A 40 falubelit helikopteren szállították el egy szecsuáni menekülttáborba. Valamennyien legyengültek, de nincsenek életveszélyes állapotban.

A Longmensan (Longmenshan)-hegylánc több száz faluját vágta el a külvilágtól a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés, amelynek a legutóbbi adatok szerint 68 ezer halottja és közel 20 ezer eltűntje volt.