Szilárda
-4 °C
2 °C

Megelőzhető lett volna a kaposvári gyermektragédia

2008.09.09. 19:44
Több szakszolgálat is mulasztott, ha nem így lett volna, talán megelőzhetik a három éves kaposvári kisfiú tragédiáját - ezt állapította meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vizsgálata. A gyermeket márciusban apja verte agyon. A tárca arra kérte korábban az illetékes gyerekjóléti szolgálatot, a gyámhivatalt és a családok átmeneti otthonát, hogy indítsanak belső fegyelmi vizsgálatot az ügyben.

Az anya egy átmeneti otthonban húzta meg magát gyermekeivel Dombóváron. A tragédia napján az otthon vezetőinek azt mondta: rokonokhoz viszi a gyerekeket, de ők mégis az apánál voltak.

A kisfiút megverte az apja, a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni a gyermek életét. Az apa elmenekült, de később a rendőrök elfogták. Az anya hónapok óta nem élt együtt vele, mert elmondása szerint bántalmazta őt és a négy gyereküket.

A kisfiú halála után a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el. Arra keresték a választ, hogy az illetékes hivatalok közül terhel-e valakit felelősség, illetve a tragédia megelőzhető lett-e volna, ha a gyereket védelem alá veszik. Kiderült: több szolgálat sem intézkedett időben.

"Sajnos van ilyen, ebben az ügyben is ez történt, utólag derült ki, hogy a helyzet súlyosabb volt, mit amilyennek adott esetben értékelték, az apa agresszívabb volt és durvább járt el, mint amire számítottak" - mondta a Független Hírügynökségnek Lantai Csilla, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Gyermek és Ifjúságvédelmi Osztályának vezetője.

A vizsgálat megállapításai szerint a gyermekjóléti szolgálaton és a gyámhivatalon kívül a családok átmeneti otthona is mulasztott, ahol az anya a gyerekkel élt. A minisztérium kérésére belső fegyelmi eljárást kellett indítani mindhárom helyen. Ott azt mondják: ha látták volna, hogy a gyerekeket bántották, intézkedtek volna.

A szülők másik három gyerekét a tragédia után a kaposvári gyerekotthonba szállították, innen nevelőszülőkhöz kerültek. Még mindig rossz állapotban vannak, pszichológus segít nekik. Ágybavizelési problémáik vannak, agresszívek egymással szemben. A szakemberek szerint amit otthon, a családban tapasztaltak, azokat a szerepeket egymásra vetítik.

A gyerekeket a rendőrség is kihallgatta - úgy tudni, ott elmondták, hogy nemcsak az apa, hanem az anya is többször megverte őket. A vizsgálatból kiderült, hogy az elhunyt kisfiút a tragédia előtt is megverték, akkor olyan hasi ütéseket kapott, amelytől hasnyálmirigy-gyulladása lett, de nem vitték orvoshoz.

A gyámhivatal megtiltotta az anyának, hogy látogassa a gyereket, az apa pedig előzetes letartóztatásban van. A rendőrség hamarosan lezárja az ügyben indított nyomozást.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!