Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tényleges életfogytiglani a szécsényi gyerekgyilkosnak

2006.11.22. 12:11
A 14 éves Violettát meggyilkoló Pongrácz Tamás és az ügyész is fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, amelyben tényleges életfogytiglani büntetésre ítélték a kislány brutális gyilkosát.

Nem jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Nógrád Megyei Bíróság a 14 éves szécsényi kislány brutális meggyilkolásával vádolt Pongrácz Tamásra szerdán. A férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a bíróság.

A bíróság a vádlott védekezését elutasította, és megállapította, a 25 éves szécsényi, büntetett előéletű férfi 2005. április 1-jén késsel kényszerítette a 14 éves Hugyecz Violettát, hogy beszálljon autójába. Több sérülést is okozott rajta, majd nagyszülei házához vitte az eszméletlen lányt, akit az udvari emésztőgödörbe dobott. A hideg vízben eszméletét visszanyerő és kimászni próbáló kislány fejét addig ütötte, míg bele nem fulladt a szennyvízbe. Akkor kövekkel lesüllyesztette, és otthagyta.

Nem érzi magát felelősnek

A tárgyalást vezető Halász Zsolt bíró azt mondta, azért szabta ki a bíróság a legsúlyosabb büntetést, mert a vádlottat véglegesen ki kell rekeszteni a társadalomból. Pongrácz Tamás az utolsó szó jogán 40 percig beszélt. Elmondta, nem érzi magát bűnösnek, mert sem ölési szándék, sem szexuális vágy nem vezérelte. Bűnösnek és felelősnek azért érzi magát, mert nem volt tudatában annak, hogy amit tesz, azt még élő emberrel követi el. Fenntartotta, hogy egy bizonyos időszakaszt nem sikerült rekonstruálni, ami alatt bárki bántalmazhatta a lányt, akit ő már sérülten ültetett be az autójába. Ott már nem adott életjelet, testét azért akarta eltüntetni, mert azt hitte, hogy meghalt.
Klikk a képre!
Klikk a képre!

A férfi úgy fogalmazott: "A testem nem az én akaratomnak engedelmeskedik, hanem valaki másnak, aki erősebb nálam". A bíróság szerint a férfinál nem állapítható meg elmebetegség vagy kóros mértékű személyiségzavar, és pedofil hajlamai sincsenek. Kimutatható viszont a szadisztikus-mazochisztikus késztetés, az érzelmi labilitás, és az, hogy saját - a társadalmi normákkal ellentétes - normarendszert alakít ki.

Halász Zsolt bíró elmondta, a vádlott aláírta azt a jegyzőkönyvet, amelyben azt vallotta, észlelte, hogy a lány az emésztőgödörben magához tért, így nem gondolhatta, hogy holttestet tüntet el. A vád által megjelölt minősítő körülményeket a bíróság nem tudta megállapítani. Mivel nem bizonyított a szexuális szándék, így az aljas indok sem, az pedig nem derült ki, tudta-e a vádlott, hogy a sértett még nincs 14 éves.

Pongrácz Tamás 2005. április 3-a óta előzetes fogvatartásban van, a másodfokú ítéletig biztosan ott is marad. Az ítélet ellen az ügyész a minősítő körülmények megállapításáért, a vádlott és védője pedig gondatlanságból történő emberölés megállapításáért és a kiszabott szabadságvesztés jelentős csökkentéséért fellebbezett.

Véres fülbevaló

Violetta este tizenegy körül indult haza, azonban a körülbelül háromszáz méterre lévő Sobieski úti otthonába már nem érkezett meg. A keresésére indult szülők az úton megtalálták a gyerek véres fülbevalóját. A nyomokból a rendőrök arra következtettek, hogy erőszakkal vitték el a 14 éves lányt, ezért nagy erőkkel indultak keresésére. Alig néhány nappal később megtalálták a gyereket és a vádlottat is, aki akkor beismerte tettét.

A 25 éves, büntetett előéletű férfi egy korábbi tárgyaláson azt állította, a tragédia éjszakáján a lány az út közepén ült, amikor ő arra haladt. Annyit látott, hogy a lány válla véres, és nem tudott felállni, csak dülöngélt. Beültette az autója hátsó ülésére, és előbb orvoshoz akarta vinni, de a lány összecsuklott, és mivel azt hitte, meghalt, el akarta tüntetni. Ezért vitte az emésztőgödörhöz.

A férfi azt állítja, nem tudta, hogy a lány még élt, amikor az emésztőgödörbe dobta. "Ha tudom, hogy él, ezt nem teszem, ő lett volna az egyetlen bizonyíték mellettem" - mondta korábbi vallomásában.