Mátyás
-6 °C
1 °C

Beszámítható volt a szécsényi kislány feltételezett gyilkosa

2005.12.13. 14:38
Az áprilisban meggyilkolt Violetta feltételezett gyilkosa meg akarta erőszakolni a kislányt, aki azzal fenyegette, hogy feljelenti a rendőrségen. A börtönből 2003-ban szabadult 24 éves férfi megijedt és megölte a lányt. A rendőrség vádemelést javasol az ügyészségnek.

Befejezte a nyomozást Hugyecz Violetta meggyilkolásának ügyében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a rendőrség több mint nyolc hónapnyi vizsgálat után küldte el vádemelési javaslattal a nyomozás iratait az ügyészségnek. Kedden sajtótájékoztatón számoltak be a nyomozás publikus részleteiről.

Mint arról az Index is részletesen írt, a szécsényi tinédzser 2005. április 1-én, péntek este tűnt el pár száz méterre otthonától, eltűnését szülei jelentették be a rendőrségen. A lány és barátnője együtt töltötte a péntek délutánt, este pedig közelgő születésnapját ünnepelte barátaival egy helyi szórakozóhelyen. Violetta este tizenegy körül indult haza, azonban a körülbelül háromszáz méterre lévő Sobieski úti otthonába már nem érkezett meg. A keresésére indult szülők az úton megtalálták a gyerek véres fülbevalóját. A nyomokból a rendőrök arra következtettek, hogy erőszakkal vitték el a 14 éves lányt, ezért nagy erőkkel indultak keresésére.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A rendőrök már csak az iskoláslány holttestét találták meg, miután elfogták a feltételezett gyilkost. A nyomozás során került képbe egy narancsszínű Peugeot, amelyik többször megfordult akkor este a környéken. A felkutatott autóban nagy mennyiségű vért találtak a bűnügyi technikusok, a kocsi tulajdonosa, a 24 éves P. Tamás vasárnap este beismerte, hogy megölte a kislányt.

Részleges beismerő vallomás

P. Tamás, 24 éves szécsényi férfi börtönbüntetéséből 2003 januárjában szabadult. Két alkalommal követett el erőszakos közösülést, és rendkívül durva módon, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése miatt is elítélték. A férfi 1 év 6 hónap büntetést kapott összességében, de jó magatartása miatt kedvezménnyel szabadult.

A gyilkosság gyanúsítottja még elfogása napján részleges beismerő vallomást tett a rendőrségen, a saját verzióját elmondta a történtekről, de arról nem nyilatkozott, hogy miért végzett a kislánnyal. Az ügyet rengeteg szakértő bevonásával vizsgálta a Nógrád megyei rendőrség, többek között nyomszakértő, szerológus, igazságügyi orvosszakértő vett részt a nyomozásban, mellettük elmeorvosi szakértő is dolgozott a brutális gyilkosság hátterének felderítésén.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A gyanúsított vallomása nem tekinthető teljesen feltáró jellegűnek, bár részben vállalta tettét, de részben próbálta kimagyarázni is. Viselkedése alapján cinikus, szenvtelen, megbánást nem tanúsító ember képe bontakozott ki a rendőrök előtt, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Jól ismerte áldozatát

A nyomozás kiderítette, hogy a gyanúsított jól ismerte áldozatát, korábban többször is közeledett felé szexuális szándékkal, de a fiatal lány mindannyiszor visszautasította. A gyilkosság estéjén a férfi céltalanul kocsikázott a településen, amikor észrevette a hazafelé tartó lányt. Ekkor elhatározta, hogy közösülni fog vele. A tiltakozó lányt kocsijába kényszerítette, majd rokonának házához vitte. Ott ismét próbálta rábeszélni az aktusra a lányt, de ő ismét ellenkezett és megfenyegette a férfit, hogy feljelenti a rendőrségen.

A szakértői vélemények szerint a férfi megrettenve attól, hogy ismét börtönbe kerülhet, illetve a lány határozott elutasítása miatt döntött úgy, hogy meggyilkolja Violettát. Ütlegelni kezdte, majd a nála gyengébb, védekezésre alig képes lányt a szennyvíz-derítőbe dobta. Violetta ekkor még megpróbált kimászni, de P. Tamás egy vasrúddal addig ütötte, míg végleg odalent nem maradt. Ezután betondarabokat és drótköteget dobott a még életben lévő lány testére. (Az elsődleges orvos szakértői vélemény szerint a számtalan sérülés mellett a 14 éves kislány halálát elsősorban fulladás és súlyos koponyasérülései okozták. A boncolás során kapott adatok tehát arra utaltak, hogy Violetta még élt, amikor gyilkosa a betonfalú szennyvízaknába dobta.)

P. Tamás visszacsukta az akna fedelét, lefeküdt aludni, majd másnap, mintha mi sem történt volna, munkába állt.

Különös kérés

A gyilkossággal alaposan gyanúsítható férfi nem fogyasztott sem alkoholt, sem kábítószert, tudatzavarban, elmebetegségben, szellemi leépülésben nem szenvedett a gyilkosság idején, idézte a szakértői véleményeket az Index kérdésére a Nógrád megyei rendőrség rendőrség illetékese. P. Tamás agresszív típus, érzelmileg labilis személyiség, kisebb személyiségzavara nem gátolta tette súlyának felismerésében, állt az elmeorvosi szakértői véleményben. Ezek alapján büntetőjogi felelőssége megállapítható, tettéért felelősségre vonható.


Hugyecz Violetta

A rendőrség kedden elküldte a Nógrád Megyei Főügyészségnek a nyomozás iratatait, az ügyészség hamarosan elkészíti a vádiratot. P. Tamás "különös kegyetlenséggel, aljas indokból, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés" miatt áll bíróság elé, büntetőperében az első tárgyalást várhatóan 2006 februárjában tartják a Nógrád Megyei Bíróságon.

Szécsényt sokkolta az alig 14 éves lány halála. Violettának április 7-én lett volna a születésnapja. A holtan talált lány feltételezett gyilkosa helybéli, ugyanabba az általános iskolába járt, ahova áldozata.

A rendőrség a család kérésére nem közöl további részleteket a gyilkosság körülményeiről, hogy Violettát úgy őrizhesse meg mindenki az emlékezetében, ahogy utoljára látták.

Az elkövető családja időközben különös kéréssel fordult a rendőrséghez: szeretnék ha megtérítenék azt a kárt, amit a nyomrögzítők okoztak a kocsi üléshuzatában a vérnyomok mintavételezése során.