Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hat évet kapott a balástyai rémet elfogó rendőr

2005.10.03. 13:11
Nem jogerősen hat éves börtönre ítélték, és négy évre eltiltották a közügyektől Kumbor Tibor, volt szegedi főnyomozót. A balástyai rém elfogását levezénylő rendőr saját városában zsarolt és fenyegetett vállalkozókat.

Első fokon, nem jogerősen hat évi börtönre ítélte Kumbor Tibor volt szegedi főnyomozót hétfőn kihirdetett ítéletében a Budai Központi Kerületi Bíróság. A balástyai rémet elfogó nyomozót bűnszövetségben, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett zsarolásban társtettesként és csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság.

A szegedi rém

A tucatnyi vádpont szerint a balástyai gyilkosságok felderítését is irányító Kumbor Tibor és öt társa zsarolással, fenyegetéssel, illetve megtévesztéssel összesen több mint százmillió forintot tulajdonítottak el a sértettektől.

A bíróság Kumbor Tibort négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A másodrendű vádlott egyiptomi orvost kilenc év börtönnel és félmillió forint pénzbüntetéssel sújtották, a harmadrendű vádlott hat év börtönt kapott. A másik három vádlottra felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést róttak ki.

Több száz millió forint

A nyomozás adatai szerint a rendőrtiszt és társai 2001 nyarától tavaly nyárig követték el bűncselekményeiket. Az elítéltek olyan személyeket zsaroltak és fenyegettek meg, akikről feltételezték, hogy nagyobb összegeket is ki tudnak fizetni. Feltevéseikben jobbára nem is csalódtak, hiszen egyik sértettjüktől például 130 millió, míg egy másiktól 55 millió forintot szereztek ilyen módon.

A nyomozás adatai szerint azonban több más sértettjüktől is százezres nagyságrendű összegeket kasszíroztak. A zsarolók olykor a családtagok megfélemlítésétől sem riadtak vissza. A nyomozó alezredes tettét súlyosbítja, hogy aktív, sőt vezető beosztású rendőrként követte el a vádirat által neki tulajdonított cselekményeket.