Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Már a hadsereg is védi Szegedet az ártól

2006.04.16. 12:57
Hétfő délig meghaladja a történelmi, 960 centiméteres vízszint-rekordot Szegednél a Tisza, a vízügyi szakértők szerint aztán kedden vagy szerdán, várhatóan tíz méternél tetőzik. Botka László, a város szocialista polgármestere óvintézkedésként megtiltotta, hogy a szegediek maguk szivattyúzzák házuk környékéről a vizet, és korlátozta a közlekedést.

Vasárnap reggel a Szegedtől északra fekvő Nagyfán százötven katonával a hadsereg is bekapcsolódott a védelmi munkálatokba, a városban ötszázan dolgoznak a gátakon. 1970 óta nem állt ilyen magasan a Tisza Szegednél, akkor 960 centi volt a vízállás.

Május második feléig

"A vízügyi szakértők ennél is magasabbra, 1000 centire várják a tetőzést, kedden vagy szerdán. A város védve van, jól felkészültünk, a gátak a tízméteres víztömeget is bírni fogják. Folyamatosan készülünk a magas vízállásra, ugyanis várhatóan május második feléig magas marad a vízszint. Átfolyásokra, buzgárokra számíthatunk, ha a hosszadalmas ár miatt átáznak a gátak" - - mondta Botka László az Indexnek vasárnap délben. A polgármester szombaton a lakosságot érintő védelmi korlátozásokat vezetett be Szegeden.

A városiak éjszakánként nem mehetnek a gátak és töltések közelébe, a rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik, este 8-tól hajnali 6 óráig csak az árvízvédelmi munkálatokon dolgozók közelíthetik meg a városon belüli töltéseket. Ezen kívül Botka arra kérte a szegedieket, lehetőség szerint tartózkodjanak a személygépjárművek használatától, egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a védekezést akadályozó járműveket figyelmeztetés nélkül, azonnal elszállítják. Cserébe szombaton 14 órától a tömegközlekedési járművek Szegeden ingyenesen vehetők igénybe.

Tilos szivattyúzni

A harmadik rendelkezés a víz eltávolítására vonatkozik, a város teljes közigazgatási területén tiltja a magántulajdonú ingatlanok szivattyúzását. "A vízügyi szakértők szerint ilyen magas vízállásnál kockázatos az egyéni szivattyúzás, például buzgárok törhetnek fel. Minden lakos köteles bejelenteni, ha magáningatlanába betör a víz" - mondta a polgármester.