Eláztak a szegedi Somogyi-könyvtár könyvritkaságai

2006.06.24. 11:03
Elázott a péntek esti esőzésben a szegedi könyvtár két legértékesebb ritkasága. Az önmagában kétmillió forintot érő Nádasdy-féle Mauzóleum pergamen kötése tönkrement és megsérült Bonfini Magyar Történelem című munkája is.

A péntek esti felhőszakadás meglepetésszerű károkat okozott a szegedi Somogyi könyvtárban. A nagy mennyiségű csapadék érthetetlen módon nem a negyedik, zárószinten folyt be, hanem a harmadik emeleten, a régi kötetek gyűjtőraktárába tört be az elektromos vezeték mentén. A szennyezett víz csöpögni kezdett, és súlyos kárt okozott kiemelten muzeális értékű könyvekben, amelyeket csak teljes restaurálással lehet "talán" megmenteni, közölte az intézmény vezetője szombaton az MTI-vel.

A kötetekből még az éjszaka folyamán megpróbálták újságpapírral felitatni a vizet, hogy ne rohadjanak szét, illetve ne álljanak egy tömbbe és lapozhatóak legyenek, amíg a restaurátorok megkezdik a munkát.

Kincsekről van szó

Sérült a két legértékesebb könyv is. Megázott az önmagában kétmillió forintot érő Nádasdy-féle Mauzóleum, amely 1664-ben jelent meg Nürnbergben, és amelyben rézmetszetek találhatóak a magyar uralkodókról a honfoglalóktól kezdve 1660-ig; a kötet pergamen kötése tönkrement, ezen részét már nem lehet megmenteni. Ugyanígy sérült Bonfini Magyar Történelem című munkája is, amely latin kiadás.

A könyveket teljesen szét kell szedni, így eredeti kötésük megbomlik, azonban olyan kincsekről van szó, amelyeket meg kell őrizni, még ha a bontás miatt kisebb lesz is a pénzben kifejezhető értékük.

Szeged és környéke "elúszott"

Az alagsori csatornákból szennyezett víz tört fel, ami eláztatta a raktárakban tárolt kötészeti anyagokat, tette hozzá Szőkefalvi-Nagy Erzsébet. A könyvtár az első becslések szerint közel nyolcmillió forintos kárt szenvedett, amelyet az intézmény nem tud saját erejéből fedezni - mutatott rá az igazgató.

A két napja dühöngő viharok országszerte nagy károkat okoztak. Szeged belvárosában a havi csapadékmennyiség több mint fele - 50 milliméter eső - hullott le pénteken este. Újszegedről jégesőt is jelentettek; a folyamatos dörgés és villámlást 70 kilométer/órás szél kísérte. A Szegedi Tűzoltóság ügyeletese a rendkívüli helyzettel kapcsolatban péntek este úgy fogalmazott: Szeged és környéke "elúszott"; az utakra fák dőltek, és életveszélyes helyzetek is kialakultak.

  • Hírek
  • Támogatások