József, Bánk
-6 °C
0 °C

Továbbra is kérik Izraeltől a szegedi verekedő kiadatását

2003.11.18. 12:45
Egy vasárnapi tévéműsorban a közel-keleti országba menekült férfi egyik áldozatának apja azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel az ügy vizsgálatánál.
Továbbra is kéri a rendőrség és az ügyészség Izraeltől annak a férfinak a kiadatását, aki még évekkel ezelőtt több embert is súlyosan megsebesített, ám a szegedi bíróság szabadlábra helyezte, így külföldre menekülhetett számolt be közös sajtótájékoztatón a Csongrád megyei ügyészség és a rendőrség vezetője.

Vádol az egyik sértett apja

A szegedi sajtótájékoztatóval a nyomozó hatóságok képviselői egy vasárnapi tévéműsorban elhangzottakra kívántak reagálni. A kérdéses műsorban az Izraelbe menekült férfi egyik áldozatának apja azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel az ügy vizsgálatánál. A nyomozó hatóságok vezetői azért tartották szükségesnek a sajtótájékoztató összehívását, mert a műsorban nem volt módjuk álláspontjuk részletes kifejtésére.

A férfi még 1996-ban keveredett verekedésbe a szegedi Vidámparkban, ahol egy sörösüveg letört nyakával több embert is súlyosan megsebesített. A verekedő ellen több emberen elkövetett emberölési kísérlet miatt indult eljárás, a férfit a rendőrség őrizetbe vette, majd átadta a büntetés-végrehajtásnak. Vele szemben a Csongrád Megyei Ügyészség vádat is emelt, ám a vádlottat a bíróság ítéletével szabadlábra helyezte. A férfi ezek után elhagyta az országot, és Izraelbe menekült.

Izrael nem reagál

A keddi sajtótájékoztatón Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány és Lőrinczy György, a megyei főügyészség vezetője is hangsúlyozta, hogy a nyomozó hatóságok mindent megtettek a férfi elítéltetése érdekében. Szerintük ezért a rendőrség és az ügyészség is mindenben a kellő körültekintéssel járt el, sőt amint tudomásukra jutott a szökés ténye, kezdeményezték Izraelnél a kiadatási eljárást is. A főügyész ugyanakkor elmondta, hogy a közel-keleti állam még csak válaszra sem méltatta a beadványokat, holott Izrael is aláírta az európai országokra érvényes kiadatási egyezményt.

Újságírók azt firtatták, hogy azért engedhették-e külföldre szökni a férfit, mert az korábban titkosügynök volt. Az ügyészség vezetője válaszul közölte, hogy nem kompetens a kérdésben, ám az, ha még igaz volna is, nem befolyásolhatja a vele szemben lefolytatandó eljárást.